Vergelijking eilandsraadsleden en gemeenteraadsleden

Lees hier de scriptie Een vergelijking tussen het aantal eilandsraadsleden in Caribisch Nederland en het aantal gemeenteraadsleden in Europees Nederland van mr. ir. Carlos Oscario Da Costa Gomez (masterscriptie Staats- en bestuursrecht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, University of Curaçao Dr. Moises Da Costa Gomez (UoC), begeleider: prof. mr. Lodewijk Rogier, beoordeling: 8)

Per 10 oktober 2010 (10-10-‘10) werd het land Nederlandse Antillen ontmanteld, en werden de eilandgebieden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) als openbare lichamen opgenomen in het staatsbestel van Nederland.

De constitutionele grondslag voor de BES-eilanden is vastgelegd in de WolBES (Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba). In het Statuut, en naderhand in de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden, werd een artikel opgenomen waardoor er voor de BES-eilanden afwijkende regels gesteld en specifieke maatregelen getroffen kunnen worden met het oog op omstandigheden en factoren waardoor zij zich wezenlijk onderscheiden van Europees Nederland.

Het aantal eilandsraadsleden en gedeputeerden per eilandgebied is in de WolBES vastgesteld op het niveau van vóór 10-10-’10. In de Gemeentewet is het aantal gemeenteraadsleden en wethouders afhankelijk van het aantal inwoners. De (oude) argumenten voor rechtvaardiging van dit verschil zijn niet meer in overeenstemming met de huidige gegevens en daarmee ook niet langer steekhoudend, zo betoogt Carlos Oscario Da Costa Gomez in zijn scriptie. Hoewel de BES-eilanden niet in alle opzichten zijn gelijk te stellen aan gemeenten, is het niet duidelijk waarom het aantal eilandsraadsleden en gedeputeerden van een BES-eiland dient af te wijken van het aantal gemeenteraadsleden en wethouders van een gemeente.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 17 september 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.