Veranderend betaalgedrag vanuit een juridisch perspectief: kan het contant geld al worden afgeschaft?

Het betalingsverkeer is sterk in beweging. Internet-bankieren en betalen met een mobiele telefoon zijn het afgelopen decennium de gewoonste zaak van de wereld geworden. Steeds meer supermarkten en tankstations accepteren uitsluitend nog pinbetalingen of creditcards. Portemonnees zijn ingericht op plastic bankpasjes en bankbiljetten, maar munten passen er vaak niet meer in. Hebben munten en bankbiljetten binnenkort alleen nog een museale waarde of lopen de pleitbezorgers van de cashless society voor de muziek uit? 

Deze bijdrage belicht het veranderend betaalgedrag vanuit een juridisch perspectief. Dat is meeromvattend dan alleen een verkenning van de publiek- en privaatrechtelijke kaders waarbinnen partijen het gebruik van contant geld mogen beperken. De wetgever hanteert het betalingsverkeer ook als een instrument om beleidsdoelstellingen te verwezenlijken, zoals het voorkomen van uitsluiting van zwakkeren in de samenleving, het opsporen en bestrijden van criminele activiteiten, het bevorderen van innovatie en de uitvoering van monetair beleid. Deze uiteenlopende en soms zelfs botsende doelstellingen worden met wetten nagestreefd. Ook deze wetten sturen, stimuleren en begrenzen de ontwikkeling naar een samenleving waarin het gebruik van contant geld verder zal afnemen en worden beperkt.

Afbeelding


 In NJB Vlog spreekt Bart Bierens met NJB over het artikel. 


Afbeelding


Het artikel zelf kunt u 
hier lezen. 

Naam auteur: Bart Bierens
Geschreven op: 17 mei 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Nog niet zo lang geleden werd ik gewelddadig beroofd van mijn portemonnee met daarin mijn pinpas. Gelukkig kreeg ik van een omstander toen ik in de ambulance werd gehesen wat contanten, ne5 genoeg om thuis te komen. Gelukkig blokkeerde ik mij n pas op tijd, maar daarna duurde het een hele tijd voor ik weer een pinpas had, en in die tijd was ik ernstig belemmerd.

Moraal: contant betalen moet ook mogelijk blijven voor noodgevallen.

Wie naar Duitsland gaat doet er goed aan een flink bedrag in contanten mee te nemen, want daar zijn ze nog niet zo ver dat "een klein bedrag mag": vaak geldt daar nog een ondergrens van € 10 of € 20. Misschien komt dat doordat het opnemen van geld voor Duitsers vaak niet gratis is, en banken daar (blijkbaar) winst op maken.

Uit gewoonte neem ik per keer niet te veel geld op, en dan valt mij op hoe vaak ik geld moet opnemen. De professor heeft gelijk dat je daardoor meer gevoel krijgt voor je uitgaven.

Denkbaar is dat het met elektronisch betalen dezelfde kant op gaat als met WhatsApp: dat de banken massaal misbruik gaan maken van hun kennis van het betalingsgrledrag van hun klanten, en he5 publiek opeens wakker schrikt en alleen nog contant wil betalen. Dat kan tot chaos Leiden, al was het maar omdat er een tekort aan chartaal geld ontstaat.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.