Van internal control & New Governance of de toekomst van risicobeheersing in Nederland

Lees hier de scriptie ‘Van internal control & New Governance of de toekomst van risicobeheersing in Nederland' van Philippe Hezer (masterscriptie Nederlands recht, specialisatie handels- en ondernemingsrecht, Universiteit Maastricht, begeleider: prof. mr. C.A. Schwarz, beoordeling: 9).

Internal control, het geheel aan risicobeheersings- en controlesystemen in een onderneming, vormt een essentieel onderdeel van het ondernemingsbeleid. Als gevolg van de financiële schandalen aan het begin van deze eeuw en de huidige economische crisis, maakt internal control een periode van intensieve juridisering door. Momenteel kent Nederland een flexibele regeling voor internal control, die in sterk contrast staat tot de stringente Amerikaanse of Britse benaderingen. Menig auteur uit kritiek op de Nederlandse aanpak en pleit voor strengere regelgeving en een belangrijkere rol voor de externe accountant. Andere auteurs wijzen op een dieperliggend probleem, dat samenhangt met de cultuur binnen een onderneming.

Deze scriptie pleit voor een flexibele benadering van internal control en geeft dit nader vorm aan de hand van een Amerikaanse rechtstheorie: New Governance. New Governance kan als raamwerk dienen om te komen tot een cultuur van transparantie, dialoog en efficiënte zelfregulering, waarbinnen risicobeheersing vanzelfsprekend wordt. De huidige Nederlandse regeling omtrent internal control komt aan bod, tezamen met de kritiek die hiertegen wordt geuit. Voorts behandelt Hezer New Governance en de rol van internal control hierbinnen. Tenslotte wordt gekeken hoe deze denkbeelden passen binnen het huidige juridische klimaat en waarneembare tendensen in Nederland.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 4 september 2014

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.