Uitdrukkelijkheidsvereiste

Lees hier de masterscriptie Het uitdrukkelijkheidsvereiste uit het wetsvoorstel tot oprichting van de NCC: zijn doel voorbij? van Xandra van Heesch (Masterscriptie privaatrecht, Universiteit Utrecht, begeleider: dr. mr. E.A. van Schagen, beoordeling: 9)

Met de Netherlands Commercial Court (NCC, wetsvoorstel 34 761) wordt het mogelijk voor partijen om in het Engels te procederen bij een overheidsrechter. Het griffierecht om bij de NCC te procederen bedraagt ten minste € 15.000, zo blijft de NCC zelfvoorzienend. Om zwakkere partijen te beschermen tegen deze hoge kosten en een ongewenste procedure in het Engels, heeft de wetgever besloten dat de keuze voor de NCC uitdrukkelijk gemaakt dient te worden, wat betekent dat een forumkeuze voor de NCC in de algemene voorwaarden niet is toegestaan. In deze scriptie wordt onderzocht of het ‘uitdrukkelijkheidsvereiste’ in strijd is met de regels van het internationale bevoegdheidsrecht, te weten Brussel-I-Bis en het Haags Forumkeuzeverdrag.

Uiteengezet wordt dat zowel onder Brussel-I-Bis als onder het Haags Forumkeuzeverdrag een forumkeuze in de algemene voorwaarden – mits het forumkeuzebeding voldoet aan de vormvereisten – is toegestaan. Vanuit Brussel-I-Bis is het niet mogelijk om in het nationale recht extra vereisten aan het forumkeuzebeding te stellen, wat met zich mee brengt dat het uitdrukkelijkheidsvereiste onder Brussel-I-Bis niet is toegestaan. Onder het Haags Forumkeuzeverdrag is echter wel ruimte voor het uitdrukkelijkheidsvereiste. Hierdoor ontstaat een onzekere situatie; wat gebeurt er met het forumkeuzebeding voor de NCC in de algemene voorwaarden? Dient deze als nietig te worden bestempeld? Op deze vraag wordt antwoord gegeven aan de hand van een analyse van de verschillende mogelijkheden, waarbij ingegaan wordt op de verhouding tussen Brussel-I-Bis en het Haags Forumkeuzeverdrag. Tot slot worden enkele aanbevelingen gegeven aan contracterende partijen en rechters die een dergelijk forumkeuzebeding zouden moeten beoordelen.  

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 6 november 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.