Stille bewindvoering

Lees hier de scriptie Stille bewindvoering. Een analyse van de praktijk, het Voorontwerp en de literatuur van Lieke Knaapen (Masterscriptie Recht & Onderneming, Universiteit Utrecht, beoordeling: 8,5, begeleider: prof. mr. A.F.M. Dorresteijn).

Op 22 mei jongstleden heeft de ministerraad ingestemd met de indiening van een wetsvoorstel dat mogelijk zal maken dat een curator al vóór de faillietverklaring betrokken kan worden bij de onderneming. Dit fenomeen, dat ook wel bekend is onder de term ‘pre-pack’ of ‘stille bewindvoering’, wordt al sinds 2011 door de meeste rechtbanken toegepast. Het is de vraag in hoeverre er bij de totstandkoming van het wetsvoorstel lering is getrokken uit de praktijk. Doortastende praktijkonderzoeken zijn er vooralsnog immers nauwelijks. In deze scriptie is aan de hand van de tijdlijn van de stille bewindvoering een vergelijking gemaakt tussen het Voorontwerp Wet Continuïteit Ondernemingen I, de literatuur hieromtrent en de huidige praktijk. De praktijk is onderzocht door middel van eenentwintig interviews met curatoren, adviseurs, bankjuristen en rechter-commissarissen. Op diverse onderdelen blijkt er onduidelijkheid en of verschil van inzicht te bestaan. Zo is bijvoorbeeld de rol van de beoogd curator omstreden en blijkt er voor een belangrijk onderdeel van het Voorontwerp, de verklaringen van de beoogd curator, weinig draagvlak te zijn. Ook de financiering van de stille periode en de betrokkenheid van gelieerde partijen blijkt controversieel. Of het wetsvoorstel de onduidelijkheden die blijken uit deze scriptie weg zal nemen, is sterk de vraag.  

 

Bron afbeelding: Wolfgang Lonien

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 2 juli 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

DARK WATERS: een advocaat neemt het op tegen een groot, vervuilend chemiebedrijf

AfbeeldingNJB mag twee vrijkaarten weggeven voor de film Dark waters (vanaf 23 januari in het filmhuis). 

’Het waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocaten kantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemieconcern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht.’’

Mail ons voor vrijkaarten

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.