Stille bewindvoering

Lees hier de scriptie Stille bewindvoering. Een analyse van de praktijk, het Voorontwerp en de literatuur van Lieke Knaapen (Masterscriptie Recht & Onderneming, Universiteit Utrecht, beoordeling: 8,5, begeleider: prof. mr. A.F.M. Dorresteijn).

Op 22 mei jongstleden heeft de ministerraad ingestemd met de indiening van een wetsvoorstel dat mogelijk zal maken dat een curator al vóór de faillietverklaring betrokken kan worden bij de onderneming. Dit fenomeen, dat ook wel bekend is onder de term ‘pre-pack’ of ‘stille bewindvoering’, wordt al sinds 2011 door de meeste rechtbanken toegepast. Het is de vraag in hoeverre er bij de totstandkoming van het wetsvoorstel lering is getrokken uit de praktijk. Doortastende praktijkonderzoeken zijn er vooralsnog immers nauwelijks. In deze scriptie is aan de hand van de tijdlijn van de stille bewindvoering een vergelijking gemaakt tussen het Voorontwerp Wet Continuïteit Ondernemingen I, de literatuur hieromtrent en de huidige praktijk. De praktijk is onderzocht door middel van eenentwintig interviews met curatoren, adviseurs, bankjuristen en rechter-commissarissen. Op diverse onderdelen blijkt er onduidelijkheid en of verschil van inzicht te bestaan. Zo is bijvoorbeeld de rol van de beoogd curator omstreden en blijkt er voor een belangrijk onderdeel van het Voorontwerp, de verklaringen van de beoogd curator, weinig draagvlak te zijn. Ook de financiering van de stille periode en de betrokkenheid van gelieerde partijen blijkt controversieel. Of het wetsvoorstel de onduidelijkheden die blijken uit deze scriptie weg zal nemen, is sterk de vraag.  

 

Bron afbeelding: Wolfgang Lonien

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 2 juli 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.