Spitzenkandidaten

Lees hier de scriptie The Spitzenkandidaten procedure - Genesis and nemesis of a constitutional convention? van Paul Post (Masterscriptie European Law, Universiteit Leiden, beoordeling: 9, begeleider: dr. Armin Cuyvers)

‘This time, it’s different’, blokletterden affiches van het Europees Parlement in de aanloop naar de verkiezingen van 2014. Voorheen droegen de regeringsleiders in de Europese Raad een Commissievoorzitter voor, waarna het Parlement de kandidaat slechts kon goedkeuren of afwijzen. Dit keer zou het anders gaan, en zou de nominatie niet het resultaat moeten zijn van schimmige koehandel. De voornaamste politieke fracties in het Parlement kozen ieder een lijsttrekker, een Spitzenkandidat, en spraken af alleen de winnende kandidaat te accepteren als voorzitter van de Europese Commissie. Dat zou meer transparantie moeten opleveren en de belangstelling voor de parlementsverkiezingen moeten vergroten.  

De “coup” was succesvol. Ondanks tegenstand van diverse lidstaten, met name van het Verenigd Koninkrijk van David Cameron, werd Jean-Claude Juncker, de kandidaat van de Europese Volkspartij, voorgedragen door de Europese Raad en gekozen door het Europees Parlement. Artikel 17(7) van het Verdrag betreffende de Europese Unie, waar de benoemingsprocedure in is geregeld, was ongewijzigd gebleven. Desondanks was de rol van de Europese Raad in het nominatieproces sterk verminderd, ten faveure van het Europees Parlement. Een kleine institutionele revolutie had plaatsgevonden.            

Deze scriptie beschrijft de wordingsgeschiedenis van de Spitzenkandidaten-innovatie en beschouwt de procedure door het prisma van constitutionele conventies. Betoogd wordt dat de procedure op dit moment een broze conventie vormt. Verdere wijzigingen zijn evenwel noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling daadwerkelijk bijdraagt aan parlementaire democratie op het niveau van de Europese Unie. Zonder dergelijke veranderingen komen de kracht en consolidatie van de conventie in gevaar, en kan de nieuwe procedure er zelfs toe leiden dat er nog meer vraagtekens worden gezet bij democratie op Europees niveau.      

De scriptie is niet alleen interessant voor juristen die belangstelling hebben voor (de ontwikkeling van) het recht van de Europese Unie, maar is vanwege de aandacht die geschonken wordt aan de wisselwerking (en discrepantie) tussen het geschreven recht en de dagelijkse (politieke) praktijk lezenswaardig voor iedere Nederlandse jurist.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 24 september 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.