Somalische piraterij

Lees hier de scriptie Maatregelen tegen Somalische piraterij op zee: technologische preventie of gewapende beveiliging? van Wouter Klijnsoon (masterscriptie Criminologie (afstudeerrichting: Opsporingscriminologie) - Vrije Universiteit Amsterdam, begeleider: prof. dr. mr. W. Huisman, beoordeling: 8)


In een poging een bijdrage te leveren aan veilig scheepvaartverkeer en de discussie over de inzet van gewapende beveiliging op schepen onderzoekt Wouter Klijnsoon aan de hand van de criminologische Situational Crime Prevention benadering welke anti-piraterijmaatregelen de meeste potentie hebben. Deze kennis is met name nuttig voor rederijen, overheden en belangengroepen.

Somalische maritieme piraterij blijft een significante bedreiging vormen voor de internationale koopvaardij. Toch is er de laatste tijd sprake van een afnemende internationale marine-aanwezigheid. Er bestaat onduidelijkheid over een juiste invulling van anti-piraterijmaatregelen door een tekort aan wetenschappelijk onderzoek en verdeeldheid tussen de betrokken partijen. Deze verdeeldheid wordt gesterkt door de het feit dat de Nederlandse wetgeving het schepen verbiedt om gewapende private beveiligers aan boord te hebben vanwege geassocieerde risico’s en een legale ambiguïteit. Nederland voert hiermee een uniek beleid in vergelijking met andere vlagstaten.

Aan de hand van een uiteenzetting van eenentwintig anti-piraterijmaatregelen wordt aangetoond dat een juiste combinatie van technische niet-dodelijke preventiemethoden eenzelfde afschrikwekkende werking kan hebben op potentiële piraten als gewapende bescherming. Deze uitkomst biedt een weerwoord tegen de overmatige inzet en afhankelijkheid van gewapende bescherming, hetgeen doorgaans de voorkeur geniet boven technische preventie vanwege (verkeerd) veronderstelde hoge kosten en een gebrek aan effectiviteit en operationalisering.

Ondanks dat in sommige situaties de technologische maatregelen nog niet uitontwikkeld zijn en daarom tijdelijk gecombineerd zouden kunnen worden met gewapende bescherming, geeft de scriptie met het oog op bijkomende risico’s van gewapende bescherming de heldere aanbeveling om de toekomstige focus van piraterijbescherming meer op niet-dodelijke technische maatregelen te leggen.

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 10 maart 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Wouter Klijnsoon schreef op :

Somalische piraterij is inderdaad deels het gevolg van armoede en de afwezigheid van een functionerende overheid. Dat betekent echter niet dat het oplossen van de oorzaak de enige manier is om de misdaad te voorkomen.

De scriptie gaat in op preventieve methoden die schepen kunnen gebruiken om zich te weren tegen Somalische piraterij op zee en kijkt naar de afschrikwekkende werking die deze anti-piraterij middelen hebben op de kosten-baten analyse van een (rationele) dader om zodoende de misdaad onaantrekkelijk te maken. En zoals bovenstaande samenvatting aangeeft is een dergelijke analyse van anti-piraterij middelen op schepen bijzonder interessant vanwege de plek die gewapende private beveilig inneemt in dit veiligheidsvraagstuk.

Frits Jansen schreef op :

Aan bovenstaande samenvatting te beoordelen gaat de scriptie helemaal over repressie en komt preventie van piraterij helemaal niet aan bod, terwijl ik begrepen heb dat de Somalische piraterij voortkomt uit de bittere armoede onder de bevolking - die mede een gevolg is van falende geopolitiek.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.