Smaakbescherming in optima forma

Lees hier de scriptie Smaakbescherming in optima forma: over de juridische bescherming van smaak van Melvin van Tiel (masterscriptie Civiel Recht, Universiteit Leiden, begeleider: prof. mr. Dirk Visser, beoordeling: 9).

Smaak is een complex en wezenlijk fenomeen in het lichaam. Waar het vroeger een meer informatieve functie had voor de aard van het voedsel, is het inmiddels uitgegroeid tot een (meer) esthetische ervaring. Naar aanleiding van het arrest Lancome/Kecofa, waarin auteursrecht op geur mogelijk werd geacht, is de vraag opgeworpen of auteursrecht op smaak eveneens mogelijk is. Deze elementaire vraag werd in mei van dit jaar door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voorgelegd aan het Hof van Justitie. De tot nog toe gewezen nationale en internationale rechtspraak zorgt voor gerede twijfel en rechtsonzekerheid omtrent deze kwestie. Melvin van Tiel waagt een poging om deze rechtsonzekerheid te doorbreken en onderzoekt in deze scriptie of smaak vatbaar is voor juridische bescherming. Daarbij richt de schrijver zich in eerste instantie op het auteursrecht. De auteur komt tot de vaststelling dat het huidige auteursrecht niet geschikt is voor de bescherming van smaak. Door marktonderzoek wordt vervolgens geconstateerd dat er vanuit de voedingsmiddelen-industrie behoefte is aan smaakbescherming en dat bestaande wetgeving omtrent geheimhouding geen soelaas biedt in geval van reverse engineering. De schrijver richt zich daarom op rechtsmiddelen die in dit verband nog niet eerder in de literatuur zijn onderzocht: slaafse nabootsing en naburige rechten. De schrijver concludeert dat deze rechtsmiddelen een nuttig vangnet kunnen blijken voor de toekomstige bescherming van smaak.


Bron afbeelding: Einte Visser

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 26 oktober 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Reinier Bakels schreef op :
Al in 1947 keurde de toenmalige octrooiraad een octrooi goed op een tomaten-pruimenjam "met een verrassend frisschen smaak." Zie Afdeling van Beroep van de Octrooiraad, 9 januari 1947, 15 _BIE_ 1947, 41, p. 169-170 (Tomaten-pruimenja_).
Een Duits standaardarrest is Suppenrezept, wat in beginsel de octrooieerbaarheid van recepten bevestigde, alleen vonden ze deze uitvinding niet inventief genoeg.BGH, 23 November 1965, no. Ia ZB 210/63, 68 GRUR 1966, p. 249-251 (Suppenrezept).
Deze arresten gaan in de eerste plaats over de werkwijze om een bepaalde smaak te bereiken, en niet over de smaak zelve. De werkwijze is echter concreter, en de resulterende smaak nauwelijks juridisch waterdicht te beschrijven.
Of ziet deze scriptie dat anders?

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.