Schade door te lange wachttijden bij securitychecks op luchthaven Schiphol: Vliegensvlug geregeld?

Lees hier de masterscriptie Schade door te lange wachttijden bij securitychecks op luchthaven Schiphol: Vliegensvlug geregeld? van Nicole Tanis (Master Nederlands Recht, specialisatie Privaatrecht, Rijksuniversiteit Groningen, begeleider: prof. mr. dr. Charlotte Pavillon, beoordeling: 8,5).

Vorig jaar zorgde de meivakantie voor topdrukte op luchthaven Schiphol. Reizigers moesten urenlang in de rij staan bij de securitychecks, met als gevolg gemiste vluchten en boze vakantiegangers. Reizen moesten worden omgeboekt en hotelovernachtingen gingen verloren. Claimbedrijven lieten al snel van zich horen. De vraag is: kan de reiziger de door hem geleden schade vergoed krijgen en zo ja, onder welke voorwaarden? 

Waar het juridisch gezien lastig is om de luchtvaartmaatschappij aan te spreken op grond van wanprestatie, biedt het aansprakelijk stellen van luchthaven Schiphol op grond van art. 6:162 BW enig perspectief. Schiphol heeft mogelijk onrechtmatig gehandeld door het inzetten van onvoldoende securitypersoneel in een piektijd qua reizigers. Tevens zijn de belangen van de reiziger zo nauw betrokken bij de behoorlijke uitvoering van de overeenkomst tussen Schiphol en de luchtvaartmaatschappij dat hij erop mag vertrouwen dat zijn belangen worden ontzien door Schiphol. De derdenwerking van die overeenkomst is in een vergelijkbare Duitse zaak aangenomen.

Het starten van een individuele procedure brengt in deze zaak de nodige procesrisico’s met zich mee. Een reizigersclaimbedrijf inschakelen kan daarom uitkomst bieden. Een (goed opgezette) proefprocedure kan een eerste stap vormen richting schadeafwikkeling. Wel is het zaak dat claimbedrijven meer aandacht besteden aan hun algemene voorwaarden. Veel van de onderzochte voorwaarden stonden op gespannen voet met consumentenbeschermende regels. Een deel hiervan is naar aanleiding van het onderzoek aangepast.

 

Bron afbeelding: -JvL-

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 31 mei 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.