Safe jobs, safe lives

Lees hier de scriptie 'Safe jobs, Safe lives' van Eva Hijma (masterscriptie Burgerlijk Recht, faculteit Rechtsgeleerdheid Vrije Univseriteit Amsterdam, begeleiding: prof. mr. A.J. Akkermans, tweede lezer: prof. mr. J.L. Smeehuijzen beoordeling: 8,5).

Een werknemer kan op grond van art. 7:658 BW zijn werkgever voor de door hem tijdens het werk geleden schade aansprakelijk stellen. De problematiek rondom beroepsziektezaken zit voornamelijk in het vaststellen van het causale verband tussen de werkzaamheden en de schade. Om de werknemer in zijn zware bewijspositie tegemoet te komen, heeft de Hoge Raad de leerstukken van de arbeidsrechtelijke omkeringsregel en proportionele aansprakelijkheid ontwikkeld. In de juni-arresten, d.d. 7 juni 2013, heeft de Hoge Raad belangrijke stappen gezet op deze terreinen. De toepassingsvereisten bij beide leerstukken zijn verduidelijkt en begrensd. Niettemin blijven er vragen over. Zo is het thans onduidelijk waar de ondergrens voor het toepassen van de arbeidsrechtelijke omkeringsregel c.q. proportionele aansprakelijkheid ligt. Veel zal, zoals in het (privaat)recht gebruikelijk, afhangen van de omstandigheden van het geval. Daarnaast moet de Hoge Raad zich nog uitlaten over de vraag of de onderhavige leerstukken in dezelfde zaak toegepast kunnen worden. Nu de juridische discipline tegen de grenzen aanloopt wat betreft de werkgeversaansprakelijkheid voor beroepsziekten bij een onzeker causaal verband, is het zaak dat de medici en de wetgever in actie komen. Nog een betere oplossing is het inzetten op preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen: Safe jobs, safe lives!

Bron afbeelding: www.engadget.com

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 11 maart 2014

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.