Right to challenge

Lees hier de scriptie De juridische knelpunten bij de uitvoering van het Right to Challenge in het sociaal domein van Esmée Driessen (masterscriptie Staats- en Bestuursrecht, Universiteit Maastricht, begeleider: prof. mr. Jacobine van de Brink, beoordeling: 9).

Van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving, dat is de uitdaging waar Nederland de komende jaren voor staat. Om deze omslag te kunnen maken zijn de laatste jaren de participatieverhogende instrumenten als paddestoelen uit de grond geschoten. Eén van die instrumenten is het Right to Challenge. Dit uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig instrument biedt burgers de mogelijkheid om publieke taken van de overheid over te nemen wanneer zij deze taak beter of goedkoper kunnen uitvoeren. Hoewel het Right to Challenge ook is opgenomen in de art. 2.6.7 Wmo, ontbreekt op dit moment een (landelijk) wettelijk kader. Decentrale overheden hebben hierdoor de mogelijkheid gekregen om met het Right to Challenge te experimenteren en van deze geboden ruimte wordt door het hele land gretig gebruikgemaakt.
In de scriptie worden vijf verschillende gemeenten onderzocht. Het blijkt dat, hoewel alle gemeenten met het Right to Challenge werken, zij hierbij allemaal een (net) andere definitie of selectieprocedure hanteren. Hier blijft het bovendien niet bij. Door het ontbrekende juridisch kader worden ook belangrijke waarborgen als transparantie, democratische legitimatie, rechtszekerheid en rechtsbescherming over het hoofd gezien.

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 28 september 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Coen Baumen schreef op :
Onduidelijke layout

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.