Rechteloosheid in kamp Moria

Lees hier de scriptie Waiting for Europe – Invisibilization and non-politics in the margins of the Aegean Sea. An inquiry into the reception conditions of asylum seekers on the Greek Island of Lesvos van David Bogaers (Masterscriptie Politieke Geografie, Radboud Universiteit, begeleider: prof. dr. Henk van Houtum, beoordeling: 8,5)

In deze masterscriptie voor de studie Politieke Geografie wordt verhelderd hoe de rechteloosheid van vluchtelingen op Lesbos (meest schrijnend in Moria Kamp) verknoopt is met de onmogelijkheid om te bepalen wie er accountable is voor de mensenrechtenschendingen van asielzoekers die elke dag op het eiland plaatsvinden.

Dit gebrek aan accountability is op meerdere niveaus aanwezig: de EU-Turkije Deal, de samenwerking tussen de Griekse Staat en de Europese Unie in het verzorgen van de opvang voor vluchtelingen op het eiland, en de interactie tussen de Griekse Staat en humanitaire NGO’s in Moria Kamp. In zijn scriptie betoogt David Bogaers dat op al deze niveaus verantwoordelijkheid door betrokken partijen ofwel stelselmatig ontkend wordt (bijv. in het geval van de EU-Turkije Deal) ofwel zodanig verspreid is over actoren, dat de praktijken van mensenrechtenschendingen niet vallen aan te vechten in juridische of politieke zin.

Om de inzichten en vondsten van zijn onderzoek (waaronder veldwerk op Lesbos van augustus tot november 2018) in een helder theoretisch raamwerk te plaatsen, heeft hij aanzienlijk geput uit de inzichten van de Franse antropoloog Michel Agier en de Franse filosoof Jacques Rancière. Kort gezegd focust zijn betoog zich op het concept ‘depolitisering’, dat hij met name uitwerkt en toepast op de situatie in Lesbos in hoofdstuk 6 van zijn scriptie.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 14 januari 2020

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

DARK WATERS: een advocaat neemt het op tegen een groot, vervuilend chemiebedrijf

AfbeeldingNJB mag twee vrijkaarten weggeven voor de film Dark waters (vanaf 23 januari in het filmhuis). 

’Het waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocaten kantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemieconcern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht.’’

Mail ons voor vrijkaarten

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.