Polygame huwelijken

Lees hier de scriptie ‘Polygamie netjes erkend?/!/?! De erkenning van in het buitenland voltrokken polygame huwelijken en de openbare orde' van Guido Eerenberg (masterscriptie Masterscriptie Privaatrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, begeleiders: prof. mr. P. Vlas en mr. dr. M. Zilinsky, beoordeling: 8,5).

In deze scriptie wordt onderzocht of de huidige theorie en praktijk van de erkenning van in het buitenland voltrokken polygame huwelijken in overeenstemming is met het leerstuk van de openbare orde in het internationaal privaatrecht. Dit leerstuk wordt in zijn algemeenheid onderzocht, waarop een onderzoek naar de huidige regeling van de erkenning van buitenlandse polygame huwelijken en de openbare orde-exceptie ten aanzien van dergelijke huwelijken in volgt. Daarbij wordt ook het wetsvoorstel Wet tegengaan dwanghuwelijken bekeken. Daaruit volgt dat het huidige systeem recht doet aan het flexibele en genuanceerde karakter van de openbare orde, terwijl het wetsvoorstel de openbare orde-exceptie zal veranderen in een ‘lompe hamer’ waarbij maatwerk lijkt te worden uitgesloten.

Om het Nederlandse systeem beter te kunnen plaatsen wordt bovendien bekeken hoe men in België, Duitsland en Frankrijk met in het buitenland tot stand gekomen polygame huwelijken omgaat. De auteur betoogt voorzichtig dat ondanks dat de drie landen een naar hun aard volledig andere toetsing kennen, het Nederlandse systeem de voorkeur verdient. Tot slot komt aan het licht dat het bestaan van een positieve verplichting op grond van het EVRM om buitenslands voltrokken polygame huwelijken te allen tijde te erkennen, volgens de auteur niet zomaar kan worden aangenomen.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 26 februari 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Laten we ons wel realiseren dat Mohammed destijds heel modern was door te verlangen dat manen die met meerdere vrouwen trouwden al hun vrouwen even goed zouden moeten behandelen, ook in financieel-economisch opzicht.

Stel dat we aannemen dat naast het huidige formele huwelijk ook een "materieel huwelijk" bestaat van vaste relaties zonder "boterbriefje". Dan zijn de opvattingen van Mohammed opeens heel progressief: dan zouden mannen (en vrouwen!) hun vriend(inn)en allemaal even goed moeten behandelen! Dus ook een villa voor de scharrel van de directeur, om maar eens wat te noemen.
Wat is de islam toch prachtig!
Nee, ik ben een Nederlander met een protestantse achtergrond.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.