Ministeriële homogeniteit in een kabinet van staatssecretarissen?

De omvang van de portefeuille van de Staatssecretaris van I&M, het opstappen van Mansveld en het debacle rond de Fyra roepen staatsrechtelijke vragen op die bijna nooit meer worden gesteld. Het zijn vragen die uiteindelijk allemaal leiden langs twee bepalingen uit onze Grondwet, die gezusterlijk naast elkaar staan: artikel 45, over de ministerraad, en artikel 46, over de  staatssecretaris.

De omvang van de portefeuille van de Staatssecretaris van I&M, het opstappen van Mansveld en het debacle rond de Fyra roepen staatsrechtelijke vragen op, die bijna nooit meer worden gesteld. Het zijn vragen die uiteindelijk allemaal leiden langs twee bepalingen uit onze Grondwet, die gezusterlijk naast elkaar staan: artikel 45, over de ministerraad, en artikel 46, over de  staatssecretaris. Deze grondwettelijke bepalingen veronderstellen dat over belangrijke regeringszaken wordt besloten door ministers, in de ministerraad. De andere spelers binnen de regering – de Koning en de staatssecretaris – staan in dit verband formeel aan de zijlijn. Met betrekking tot de staatssecretaris begint deze constructie steeds meer te knellen.

 

In dit artikel onderzoeken Jan Willem van Rossem en Wytze van der Woude of de huidige politieke praktijk rond staatssecretarissen nog wel valt in te passen in het toepasselijke staatsrechtelijke kader. Om deze vraag te beantwoorden, bezien zij eerst de historische achtergrond en de ontwikkeling van het ambt. Vervolgens schetsen de auteurs aan de hand van een kwantitatieve analyse wat het aandeel is van staatssecretarissen in de regering Rutte II. Tot slot gaan zij na of de homogeniteit van het regeringsbeleid op dit moment gevaar loopt.

 

Het artikel 'Ministeriële homogeniteit in een kabinet van staatssecretarissen?' is gepubliceerd in NJB 2015/2223, afl. 44/45, p. 3083 e.v.

Naam auteur: Jan Willem van Rossem
Geschreven op: 5 januari 2016

Naam auteur: Wytze van der Woude
Geschreven op: 5 januari 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Hoe zit dat in Duitsland? In tegenstelling tot onze Minister-President is de Kanzlerin grondwettelijk echt de baad. Toch uit menige minister daar felle krtiek op het "wir schaffen es".

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.