Inzicht in het Inzichtcriterium

Lees hier de scriptie 'Inzicht in het Inzichtcriterium. Het criterium als psychische buitengrens van het opzetbegrip bezien tegen de achtergrond van de wet, jurisprudentie, literatuur en het Amerikaanse strafrecht.' van Duco Reuter (Masterscriptie Erasmus School of Law, Master Rechtsgeleerdheid, variant Strafrecht, begeleider: dr. mr. M.J.F van der Wolf, beoordeling: 8).

In de scriptie van Duco Reuter staat het zogenaamde inzichtcriterium centraal. Met dit criterium kan worden getoetst of een verdachte vanwege een psychische stoornis opzet heeft gehad op een feit. Dit is het geval indien de verdachte geen inzicht heeft gehad in zijn handelen en de draagwijdte van zijn handelen. In dat geval wordt de verdachte vrijgesproken omdat opzet niet bewezen kan worden. Omdat er veel misverstanden bestaan rondom het criterium, wordt het regelmatig verkeerd uitgelegd. Tussen 2002 en 2009 zijn slechts zes verdachten vrijgesproken op grond van dit criterium. Het criterium houdt verband met een groot aantal elementaire juridische en strafrechtsfilosofische uitgangspunten die de volle breedte van het strafrecht beslaan. De scriptie bespreekt deze verbanden en kijkt in het bijzonder naar de relatie met de ontoerekeningsvatbaarheid in de wet, de jurisprudentie en het Amerikaanse strafrecht. Het inzichtcriterium wordt vergeleken met de Amerikaanse insanity defense en legt een belangrijk verschil bloot. Waar in beide systemen vanwege een psychische stoornis de mens rea ontbreekt en geen delict tot stand komt, is alleen in Nederland het opleggen van een behandelmaatregel ontoelaatbaar. In de literatuur worden een aantal oplossingen aangedragen voor dit probleem. De scriptie sluit af met de conclusie dat, gezien de aard van een behandelmaatregel, voor het opleggen ervan een grondslag moet worden gecreëerd in de wet.

Bron afbeelding: Wikimedia Commons

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 17 oktober 2013

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Lisa Winter schreef op :
Ik zou deze scriptie graag lezen, maar kan hem niet openen. Er zou een fout in het document zitten.
Maria Jose Melendez schreef op :
Interesting analysis.
Congrats on your thesis, you deserve it!

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.