Triangular cases in Europees perspectief

Lees hier de scriptie 'Triangular cases in Europees perspectief' van Thierry Boonstra (masterscriptie Fiscaal recht, Tilburg University).

De wereld globaliseert. Een onderneming die op een of andere wijze te maken heeft met belastingheffing in een buitenlandse staat is eerder regel dan uitzondering. Staten dienen hier rekening mee te houden bij de heffing van belasting.

Een vaste inrichting is een fiscale fictie waardoor inkomen in een andere staat dan de staat van vestiging kan worden belast. Aangezien een vaste inrichting geen zelfstandige juridische entiteit is, heeft zij op basis van het internationaal belastingrecht geen toegang tot belastingverdragen. Deze belastingverdragen zijn doorgaans alleen van toepassing op ‘inwoners’, hetgeen wordt gebaseerd op de plaats van vestiging. Een vaste inrichting kan per definitie geen inwoner zijn, omdat deze in een andere staat is gesitueerd dan waar het hoofdhuis is gevestigd.

Een combinatie van het feit dat op een vaste inrichting wel het force of attraction principle van toepassing is, maar tegelijkertijd verdragstoekenning wordt ontzegd, zorgt ervoor dat er een driehoeksheffing ontstaat, een zogenoemde ‘triangular case’. Triangular cases kunnen worden gedefinieerd als gevallen waar driedubbele belastingheffing optreedt doordat een inkomensbestanddeel dubbel wordt belast.

In deze scriptie wordt geanalyseerd in hoeverre de belastingheffing onder het OESO model, de interest- en royaltyrichtlijn en de moeder-dochterrichtlijn overeenkomt dan wel verschilt. Aan de hand hiervan wordt bekeken of er verbeteringen nodig zijn, en zo ja of zowel de interest- en royaltyrichtlijn en de moeder-dochterrichtlijn op eenzelfde systematische wijze aangepast zouden kunnen worden.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 13 juni 2012

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.