The Law of Hospitality

Lees hier de scriptie ´The Law of Hospitality. An analysis of the Case of Salah Sheekh´ van Martijn Stronks (VU, begeleiders W. Veraart en H. Battjes, eindcijfer 9).

Ons vreemdelingenrecht hinkt op twee gedachten. Aan de ene kant (het inclusieve denken) willen we een humaan migratiebeleid voeren en mensen toelaten tot ons grondgebied, aan de andere kant (het exclusieve denken) is het belangrijkste gevolg van de soevereiniteit van een staat dat het kan bepalen wie het toelaat tot zijn grondgebied. De asielzoeker die aan onze deuren klopt wordt geconfronteerd met de spanning die er tussen deze twee tegenstrijdige beginselen bestaat. In deze scriptie heeft Stronks geprobeerd met behulp van de filosofie van de Franse filosofen Jacques Derrida en Emmanuel Levinas deze spanning zichtbaar te maken in de geruchtmakende zaak van de somalische vluchteling Abdirizaq Salah Sheekh.

Zo blijkt uit de scriptie dat het verhaal van ‘Salah Sheekh’ er ‘in feite’ helemaal niet toe doet in onze procedure. Het wordt volledig vervangen door ‘ons’ eigen narratief – of beter gezegd: ‘his-tory’ maakt plaats voor ‘our-story’. Door deze uitwissende beweging, die Stronks aan de hand van het dossier minuscuul laat zien, verdwijnt de aanvankelijke asielzoeker Abdirizaq Salah Sheekh al snel en wordt hij vervangen door ‘the applicant’, een hologram van onze percepties over deze specifieke vreemdeling. Dit betekent, zo concludeert Stronks, dat in de spanning van gastvrijheid, de spanning tussen het uitsluitende en insluitende beginsel van migratierecht, het verhaal en de persoon van deze specifieke vreemdeling zijn uitgewist. Het EHRM blijkt in zijn jurisprudentie over artikel 3 EVRM deze spanning daarentegen als uitgangspunt te hebben genomen. Volgens Stronks is dit ook de reden waarom Nederland is veroordeeld door het Straatsburgse Hof in deze geruchtmakende zaak.

Bron afbeelding: Venet_

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 27 april 2010

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.