Rechtspraak en bekritiseerbaarheid

Een recente studie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over rechtspraak en transparantie, concludeert dat de rechtspraak zich zal dienen aan te passen aan het feit dat zij dichter op de huid wordt gezeten dan voorheen en intensiever door de samenleving wordt bevraagd.

Henk Griffioen en Corien Prins schetsten onlangs in het NJB kort de in deel I van de WRR-studie gepresenteerde denkrichtingen voor een meer hedendaagse interactie tussen rechters en de verschillende ‘buitenwerelden’ waar zij mee te maken hebben. Het leidende thema daarbij is de roep om transparantie, en meer specifiek de vraag in welke mate de rechtspraak zich moet openstellen voor debat en kritiek.

Lees hier het artikel Rechtspraak en bekritiseerbaarheid - Op zoek naar een hedendaagse interactie tussen rechtspraak en samenleving. Dit artikel is gepubliceerd in NJB 2013/196, afl. 4, p. 222.

 

Bron afbeelding: Claus en Kaan Architecten, zie www.rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 8 februari 2013

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Reinier Bakels schreef op :
Naar ik vrees is het niet meer voldoende dat de rechtspraak meer informatie verstrekt, maar moet de rechtspraak tegenwoordig oproeien tegen een sterke populistische stoom van disinformatie die al dan niet willens en wetens in de media wordt verspreid. Waar dat toe leidt kun je goed lezen op de discussiefora in kranten. Het begint al met het wijdverbreide misverstand dat de rechtspraak zich hoofdzakelijk met strafrecht bezig houdt. En het lijkt wel of geen enkele leek begrijpt dat je rechterlijke uitspraken op hun *argumenten* moet beoordelen.

Dat uitspraken duidelijker kunnen blijkr al meteen als je Nederlandse arresten vergelijk met bijv. die van onze Oosterburen. Duitse rechters mijden quasi-Frans jargon ("appellant"), en zijn niet te beroerd om hun eigen werk in een paar korte "Leitsätze" samen te vatten.

Ik ben al heel lang van de middelbare school af, en in mijn tijd leerde je daar niets over juridische aangelegenheden. Is dat nog steeds zo? De essentie van een strafzaak is toch vrij snel uit te leggen, maar de kennis daarover lijkt niet bepaald wijdverbreid.

Toppunt was stellig de zaak-Wilders. Een goede casus ook voor de discussie over mogelijke verbeteringen. Wat dáár niet een juridische onzin over is gezegd in de media! En het toppunt is wel dat menigeen denkt dat Wilders is vrijgesproken dank zij de briljante verdediging van Moszkowicz, terwijl de lezers van deze site natuurlijk weten dat diens vergezochte verweer geen schijn van kans maakte, en de vrijspraak geheel aan het OM te danken is.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.