Opsporingsberichtgeving: Reden tot Angst?

Lees hier de scriptie van Reinard M. van Duijn 'Opsporingsberichtgeving: Reden tot Angst? Onderzoek naar de weergave van delicttypes in opsporingsberichtgeving en de mogelijke effecten op ‘fear of crime’' (Masterscriptie Criminologie VU Amsterdam, begeleider prof. dr. Henk Elffers, beoordeling: 8.

"Opsporing verzocht" is een populair televisieprogramma waarin het publiek verzocht wordt de politie te helpen met tips over onopgeloste misdrijven. De getoonde beelden zijn soms nogal heftig. Eerst vergelijkt de auteur de uitzendingen met de totaliteit van misdrijven die in Nederland voorkomen. Hieruit blijkt dat het programma vooral aandacht schenkt aan ernstige misdrijven. Vraag is dan of het kijken naar zulke beelden van ernstige geweldsdelicten wellicht leidt tot een hogere angst voor criminaliteit (fear of crime). Eén groep van ca. 100 mensen (“doorsnee Nederlanders”) heeft naar een neutraal filmpje over politiewerk gekeken, en drie groepen van elk 100 mensen keken naar telkens een van drie items uit “Opsporing Verzocht” (een straatroof, een mishandeling, een inbraak). Die laatste groepen bleken hoger te scoren op verschillende constructen van ‘fear of crime’. Zo waren zowel de angst om zelf slachtoffer te worden als de angst voor slachtofferschap van naasten significant verhoogd. De auteur bespreekt de consequenties van deze “bijwerking” van het programma. In de scriptie wordt tevens ingegaan op het mechanisme van de beïnvloeding van de angstgevoelens via risicoperceptie.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 24 september 2012

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.