Opsporen met scenario’s

Lees hier de scriptie 'Crime Stories - The influence of investigative experience in the construction of crime scenarios' van Madeleine de Gruijter (masterscriptie Criminologie, Vrije Universiteit. Beoordeling: 9. Begeleiders: Jasper J. van der Kemp en Henk Elffers).

De recherche is sinds 2005, na de onterechte veroordeling in de Schiedammer Parkmoord, verplicht bij de opsporing hypothesen en scenario’s te gebruiken om tunnelvisie te voorkomen. Het belang van het creëren van bruikbare scenario’s wordt algemeen onderschreven, toch is er weinig bekend over de inhoud van in de praktijk gebruikte opsporingsscenario’s. In dit onderzoek is nagegaan welke scenario’s, naar vorm en inhoud, worden gebruikt, en er is gekeken of recherche-ervaring daarop van invloed is.

Een experiment is uitgevoerd, waarbij zowel studenten als rechercheurs twee scenario’s hebben geschreven op basis van dezelfde foto van een plaats delict. De scenario’s zijn geanalyseerd op de aanwezigheid van elementen van een goed verhaal, van het misdrijf en elementen die het scenario ondersteunen.

De resultaten laten zien dat er een groot verschil bestaat tussen enerzijds de geproduceerde scenario’s van de studenten en anderzijds die van de rechercheurs. Waar studenten uitgebreide, deels fantasievolle verhalen creëren, maken rechercheurs korte scenario’s met verhoudingsgewijs weinig informatie. Rechercheurs beschrijven echter weer meer bewijs dat zij verwachten op de plaats delict. Vaak specificeert één van beide scenario’s van de rechercheurs geen misdrijf, maar bijvoorbeeld een zelfmoord of ongeluk. Dit is waarschijnlijk een gevolg van de opleiding in hypothesen -en scenariodenken.

Bron afbeelding: minifig

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 26 oktober 2012

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.