Institutionalizing Janus in the European Human Rights System

Lees hier de scriptie 'Institutionalizing Janus in the European Human Rights System - How can the institutional position of the Government Agent before the European Court of Human Rights be strengthened?' van Xavier Konter (masterscriptie Internationaal en Europees recht, VU Amsterdam, begeleider: M. Kuijer, eindcijfer: 9).

Iedere Verdragspartij bij het EVRM ziet zich bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vertegenwoordigd door een procesvertegenwoordiger: de Agent. Gelet op alle aandacht voor de werkvoorraad van het Hof wordt er verrassend weinig aandacht besteed aan een ontwikkeling die wellicht zowel deels oorzaak als gevolg is van deze werkvoorraad: in meerdere Europese landen blijkt de Agent te kampen met ernstige werklastproblemen.

Deze scriptie beschrijft de werkzaamheden die doorgaans onder het takenpakket van de Agent vallen. Verder komt aan bod de interactie tussen Agent en nationale actoren op nationaal niveau, en tussen Agent en zowel Hof als Comité van Ministers op internationaal niveau. Daarbij bieden interviews een kijkje in de keuken van betrokken Agenten.

Dit alles resulteert in een aantal voorstellen ter versterking van de institutionele positie van de Agent. Daarbij wordt onder andere een algemene voorkeur uitgesproken voor inbedding van de Agent in ministeries van justitie en wordt gewezen op de mogelijkheden van nieuwe (interdepartementale) initiatieven op het gebied van kennisdeling ten behoeve van kennisoverdracht over EVRM en Hofjurisprudentie. Geconcludeerd wordt dat de Raad van Europa de verspreiding van ‘best practices’ zou kunnen bevorderen door noodzakelijke en wenselijke voorwaarden op te stellen ten aanzien van rol(len) en functioneren van de Agent.

 

Bron afbeelding: tuxophil

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 20 juni 2012

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.