Het EPD: in de schaduw van het dossier

Lees hier de scriptie ´Het EPD: in de schaduw van het dossier´ van Petra van Driel (masterscriptie Grondslagen van het Recht, Universiteit Utrecht, begeleider U.R.M.Th. de Vries, eindcijfer 8).

'Burgers kunnen voortaan zelf bepalen welke zorgverleners toegang krijgen tot welke informatie'. Zo stelt de overheid aangaande de herkansing van het EPD per 1 april 2011. Hierbij wordt echter volledig voorbijgegaan aan de consequenties van het digitaliseren van dossiers. Digitalisering zorgt ervoor dat patiënten geen macht meer hebben over de verspreiding van hun gegevens. De wetgeving lijkt te waarborgen dat patiënten zeggenschap over hun dossier hebben, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Dit concludeert Petra van Driel in haar masterscriptie Grondslagen van het Recht. Het probleem met digitalisering is het feit dat meerdere instanties de privacygevoelige gegevens kunnen inzien. De verantwoordelijkheid voor privacybescherming is daardoor verspreid over vele actoren. Patiënten hebben slechts zeggenschap over de initiële inhoud bij het vullen van het dossier tijdens het consult. Na dat startpunt komt de informatie echter in een stroom terecht waarin de patiënt het zicht op de rondgang van zijn gegevens kwijtraakt.

Daarnaast kent het EPD geen onderscheid tussen een hoofddossier en persoonlijke werkaantekeningen. Persoonlijke werkaantekeningen van de arts waarin vermoedens worden geuit of een eventuele nieuwe diagnose wordt gevormd, blijven achterwege in het EPD. Enerzijds is dat nadelig, omdat andere specialisten die informatie later nodig kunnen hebben. Anderzijds moet voor de patiënt de publicatie van dergelijke werkaantekeningen soms achterwege blijven. Zolang de informatie in het dossier niet compleet is, kan immers een foutief beeld ontstaan en in de digitale wereld kunnen gegevens een eigen leven gaan leiden.

De melding die patiënten krijgen na inzage van hun dossier, confronteert ze met een voldongen feit: er is niets meer aan te doen. Controle achteraf heeft weliswaar preventieve werking, maar het kwaad is dan wellicht al geschiedt. Zorgverleners die een dossier inzien, kunnen wijzigingen aanbrengen die in de digitale wereld niet meer terug te draaien zijn.

Bron afbeelding: katherinejoy101

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 3 maart 2011

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

» Aangescherpte wetgeving rond het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) biedt geen soelaas voor privacyproblematiek van de patiënt Home schreef op :
[...] het Nederlands Juristenblad (NJB). De integrale scriptie is op NJBlog gepubliceerd onder ‘Topscripties‘. Dierentuin [...]
Dennis schreef op :
Ondanks problemen in Groot-Brittanie en nu in Nederland gaat men in de VS rustig door met het EPD. http://bit.ly/gf2aZB
Wellicht een teken van een vooruitziende blik in de VS?

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.