Frontotemporale dementie

Lees hier de scriptie ‘FTD en de juridische knelpunten’. Welke bescherming biedt de wet aan patiënten met FTD?´ van Linda Zomervrucht (VU, begeleider K. Blankman).

De scriptie van Linda Zomervrucht onderzoekt of de wet voldoende bescherming biedt aan mensen met frontotemporale dementie. Frontotemporale dementie is een vorm van dementie die voornamelijk voorkomt bij ‘jong dementerenden’. Deze groep mensen staat nog in de bloei van hun leven. De gevolgen van de ziekte kunnen daarom voor een groot aantal juridische problemen zorgen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan problemen op financieel gebied, complicaties met autorijden of conflicten op de werkvloer met als gevolg (een onterecht) ontslag. De scriptie beperkt zich tot de juridische problemen die ontstaan op persoonlijk- en gezondheidsgebied. Hierbij komen zowel nationale als internationale wet- en regelgeving aan de orde.

Personen met FTD en hun omgeving kunnen een beroep doen op tal van wettelijke regelingen en bepalingen die hen bescherming bieden. Op sommige gebieden is deze bescherming echter (nog) onvoldoende. Uit het onderzoek blijkt dat de grootste lacunes zijn te vinden bij de mogelijkheid om een echtscheidingsverzoek in te dienen, verder bij de regels die bescherming bieden tegen een onterecht ontslag, bij de regels met betrekking tot eventuele rijongeschiktheid van FTD patiënten en de wijze waarop het CBR hiervan op de hoogte wordt gesteld en tot slot internationale regelgeving die betrekking heeft op de beschermingsmaatregelen voor meerderjarigen.

Bron afbeelding: chicgeek

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 27 mei 2010

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.