Formele rechtskracht en het wetsvoorstel nadeelcompensatie

Lees hier de scriptie ´Formele rechtskracht en het wetsvoorstel nadeelcompensatie´ van Heleen van Griensven (masterscriptie Nederlands recht, Universiteit Maastricht, begeleider E.M.J. Hardy, eindcijfer 9).

Het wetsvoorstel ‘Nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten’, dat momenteel voor advies bij de Raad van State ligt, trekt een nieuwe scheidslijn tussen de bevoegdheid van de bestuursrechter en die van de civiele rechter. De nieuwe verdeling maakt een onderscheid tussen rechtmatig en onrechtmatig handelen van de overheid, en, in het verlengde daarvan, tussen nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten. Lost het wetsvoorstel daarmee meteen de onduidelijkheden rondom de formele rechtskracht op?

De masterthesis van Heleen van Griensven geeft allereerst, via een voorbeeldcasus, een overzicht van de actuele stand van zaken betreffende de formele rechtskracht en de uitzonderingen daarop. Vervolgens komen de voorgestelde veranderingen in de toegang tot de bestuursrechter en civiele rechter aan bod. Tot slot geeft de auteur, aan de hand van stellingen, de voor- en nadelen van de nieuwe regeling weer. Wat betreft de nieuwe nadeelcompensatieregeling is haar oordeel overwegend positief. De regeling van schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten daarentegen, biedt meer nadelen dan voordelen en kan beter niet worden ingevoerd. Het wetsvoorstel laat na een heldere scheiding te maken in de bevoegdheidsverdeling en geeft evenmin een oplossing voor de problematiek inzake de formele rechtskracht.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 18 november 2010

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.