De aanpak van 'Zwitserse' zwartspaarders

Lees hier de scriptie 'De aanpak van ‘Zwitserse’ zwartspaarders: de huidige stand van zaken. De aangescherpte inkeerregeling en het nieuwe belastingverdrag Nederland-Zwitserland: oplossingen voor alle problemen?' van Martine Lange (masterscriptie Fiscaal recht: internationaal en Europees belastingrecht, aan de Universiteit van Amsterdam; beoordeling: 9; scriptiebegeleider: prof. mr. S. van Weeghel)

Zwartsparen is een fenomeen, dat de fiscus en het Ministerie van Financiën in Nederland al vele hoofdbrekens heeft bezorgd en dat nog steeds doet. In deze scriptie worden alle relevante maatregelen tegen Nederlandse zwartspaarders, waaronder die van de Europese Unie, besproken, maar de scriptie richt zich in het bijzonder op twee elementen: de aanscherpingen van de Nederlandse inkeerregeling voor zwartspaarders en de in het nieuwe belastingverdrag Nederland-Zwitserland opgenomen mogelijkheid tot het uitwisselen van fiscale informatie. Er wordt onderzocht of deze twee maatregelen oplossingen zijn voor het probleem van de Nederlandse zwartspaarders in Zwitserland, of dat zij slechts een stap in de goede richting zijn. Geconcludeerd wordt dat zij zeker een stap in de goede richting zijn in de strijd tegen zwartspaarders, maar dat er ook nogal wat haken en ogen aan zitten. Met name het ontbreken van de mogelijkheid van spontane en automatische uitwisseling van inlichtingen in het nieuwe verdrag kan als een groot gemis worden beschouwd. Of Zwitserland (en andere landen met een bankgeheim) ooit bereid zal (zullen) zijn, hiertoe over te gaan, is echter nog maar ten zeerste de vraag. In de tussentijd zou Nederland opnieuw met Zwitserland in onderhandeling kunnen treden, teneinde een zelfde regeling te treffen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland onlangs met Zwitserland hebben getroffen.

Bron afbeelding: thetaxhaven photostream

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 17 oktober 2012

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.