Court efficiency gets major boost?

Lees hier de scriptie 'Court efficiency gets major boost?' van Somayeh Djafari (masterscriptie Nederlands recht, Staats- en bestuursrecht, Universiteit Utrecht, begeleider: prof. dr. Ph.M. Langbroek, beoordeling: 8,5).

De scriptie doet verslag van een onderzoek naar de Wet Herziening Gerechtelijke Kaart en meer in het bijzonder de efficiëntie bij de rechtbanken. De centrale vraag van de Engelstalige scriptie en het onderliggende onderzoek luidt: ‘Can the implementation of the Act to change the court map help to improve court efficiency?’. Om deze vraag te kunnen beantwoorden wordt in het theoretische deel van deze scriptie op zoek gegaan naar de omschrijving van verschillende definities van bijvoorbeeld efficiëntie en productiviteit. Dit gedeelte van het onderzoek vond plaats op basis van literatuur uit de onderzoeksgebieden recht, economie en bestuurskunde. In de scriptie wordt vervolgens geanalyseerd of er een correlatie bestaat tussen de efficiencyindicatoren en de schaalgrootte van de rechtbanken. In het centrale beschrijvende deel van de scriptie wordt daarna onderzocht welke indicatoren relevant zijn voor de vaststelling van efficiency bij rechtbanken. Het laatste, normatieve deel, doet ten slotte aanbevelingen over de herziening van de gerechtelijke kaart. Zodoende zijn de rechtbanken naar hun omvang in FTE geclassificeerd. Na deze classificatie van de rechtbanken blijkt dat de schaaleffecten voor de productiviteit van de rechtbanken niet significant zijn. Om de efficiency bij de rechtbanken te verbeteren lijkt een beleid gericht op samenwerking de aangewezen weg.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 1 april 2013

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.