Cloud computing

Lees hier de scriptie 'The European data protection reform in the light of cloud computing' van Bart Schellekens (masterscriptie Law & Technology, Universiteit van Tilburg, begeleider: Prof.mr. J.E.J. Prins, beoordeling: 8.5).

Cloud computing is het onderwerp van gesprek in de ICT wereld. Veel bedrijven maken er gebruik van en het internet zoals we het momenteel kennen kan niet zonder. De Europese Unie wil de voordelen van cloud computing optimaal benutten en heeft als doelstelling om ‘world’s cloud computing powerhouse’ te worden.

De huidige data protection regelgeving is één van de obstakels om dit doel te behalen. Daarom heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om het hele raamwerk omtrent de bescherming van persoonsgegevens te hervormen. De Commissie streeft naar een modernisering en vereenvoudiging van de wetgeving om zowel de bescherming van personen als mede de economische belangen te waarborgen.

Bart Schellekens zet uiteen of de hervorming van deze wetgeving bijdraagt aan het doel van de EU om een belangrijke speler te worden in de cloud computing industrie. Hij bespreekt in zijn scriptie het cloud computing concept en geeft de belangrijkste uitdagingen voor de bescherming van persoonlijke data. Daarna analyseert hij de huidige wetgeving en de effecten van deze regels op de providers en gebruikers. Vervolgens focust de scriptie zich op de voorgestelde wetgeving met als conclusie dat er nog duidelijk aanpassingen nodig zijn. Rekening houdend met alle belanghebbende in de cloud computing industrie worden aanbevelingen aangedragen, zoals het verwijderen van de regels betreffende the right to be forgotten en the right to data portability en het versoepelen van de regels bij gebruik van pseudonimisering- of anonimiseringstechnieken.

 

Bron afbeelding: Lucian Savluc

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 20 februari 2013

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.