Bemiddeling in strafzaken in Maastricht

Onder de titel 'Bemiddeling in strafzaken in Maastricht. De eerste onderzoeksresultaten' betogen Jacques Claessen en Gwenny Zeles dat Nederland wat betreft herstelgerichte praktijken in het strafrecht blijft achterlopen in vergelijking met het buitenland, terwijl herstelrecht theoretisch steeds meer vorm krijgt en onder zowel wetenschappers, praktijkmensen als leken steeds meer bekendheid geniet; alleen in Maastricht is momenteel sprake van een gevestigde strafrechtelijke bemiddelingspraktijk.

De vraag is hoe dit komt. Uit bestaand (internationaal) onderzoek kan immers de conclusie worden getrokken dat genoemde praktijken tot even goede of zelfs betere resultaten leiden dan wanneer wordt gekozen voor een regulier strafrechtelijk traject. Ook op basis van de in dit artikel besproken cijfers over de bemiddelingspraktijk in Maastricht lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat deze solide functioneert.

Lees hier hun artikel (uit NJB 2013/1604, afl. 27, p. 1766)

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 3 juli 2013

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

pim schreef op :
en wtf moet ik hier wijs uitmaken wat houd het in bemiddelings traject hoe gaat dat in zijn werking uitleggen is niet jullie beste ding he
Frits Jansen schreef op :
Bemiddeling in strafzaken past niet in ons huidige politieke klimaat. De dader moet er in dit klimaat ongenadig van langs krijgen, ook al heeft het slachtoffer daar niets aan.

Gastvlog: AB in het onderwijs

Het tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht (AB) is niet alleen een van de oudste maar ook een van de meest gelezen Nederlandse juridische tijdschriften. De AB is ook al jaren niet meer weg te denken uit het onderwijs. Universiteiten en hogescholen zijn zelfs de grootste raadplegers van de AB. Dat is niet voor niks: AB-annotaties bieden een heldere samenvatting van (lange) uitspraken en plaatsen die vaak in een bredere context. Bovendien hebben studenten de mogelijkheid om samen met een docent of advocaat (vaak ook AB-annotator) een annotatie bij de AB in te dienen. Dan heb je al tijdens je studie een publicatie op je naam staan! Zie voor meer informatie het vlog:Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.