Bemiddeling in strafzaken in Maastricht

Onder de titel 'Bemiddeling in strafzaken in Maastricht. De eerste onderzoeksresultaten' betogen Jacques Claessen en Gwenny Zeles dat Nederland wat betreft herstelgerichte praktijken in het strafrecht blijft achterlopen in vergelijking met het buitenland, terwijl herstelrecht theoretisch steeds meer vorm krijgt en onder zowel wetenschappers, praktijkmensen als leken steeds meer bekendheid geniet; alleen in Maastricht is momenteel sprake van een gevestigde strafrechtelijke bemiddelingspraktijk.

De vraag is hoe dit komt. Uit bestaand (internationaal) onderzoek kan immers de conclusie worden getrokken dat genoemde praktijken tot even goede of zelfs betere resultaten leiden dan wanneer wordt gekozen voor een regulier strafrechtelijk traject. Ook op basis van de in dit artikel besproken cijfers over de bemiddelingspraktijk in Maastricht lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat deze solide functioneert.

Lees hier hun artikel (uit NJB 2013/1604, afl. 27, p. 1766)

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 3 juli 2013

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

pim schreef op :
en wtf moet ik hier wijs uitmaken wat houd het in bemiddelings traject hoe gaat dat in zijn werking uitleggen is niet jullie beste ding he
Frits Jansen schreef op :
Bemiddeling in strafzaken past niet in ons huidige politieke klimaat. De dader moet er in dit klimaat ongenadig van langs krijgen, ook al heeft het slachtoffer daar niets aan.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.