Euthanasie op grond van een schriftelijke wilsverklaring - Oude en nieuwe rechtsvragen

Mag je iemand die zich in een gevorderd stadium van dementie bevindt doodmaken omdat hij daar ooit in een schriftelijke wilsverklaring om gevraagd heeft? Ook als hij die verklaring inmiddels vergeten is en misschien niet eens meer begrijpt wat ‘dood zijn’ betekent? 

Artsen die aan de schriftelijke wilsverklaring geen waarde hechten, vinden dat ze met die vroegere persoon niets te maken hebben en willen alleen maar de patiënt zien zoals die zich nu presenteert. Hun eigenlijke motief is echter geen respect voor de wil of bekommernis om het belang van de ‘weerloze’ patiënt maar het niet willen of kunnen overschrijden van een ware morele grens. Artsen zouden dit morele dilemma moeten erkennen, en niet met rationalisaties moeten aankomen die kennelijk niet deugen.

Lees hier het hele artikel van Govert den Hartogh dat onlangs verscheen in NJB 2017/1702, afl. 31, p. 2226 e.v.

Naam auteur: Govert den Hartogh
Geschreven op: 10 oktober 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Spreken over een "ware morele grens" mist naar mijn overtuiging de kern van het vraagstuk. Als wij er eenvoudigheidshalve van uit gaan dat de verklaring van de demente persoon uit de tijd dat hij/zij nog wel oordeelsvaardig was geen rol kan spelen, moet worden teruggegrepen op de zin van euthanasie, die kan worden samengevat als het voorkomen van onnodig leed.
Zou de demente patiënt hier en nu de behoefte hebben aan beëindiging van zijn/haar leven wegens ondraaglijk lijden? Of zo'n patiënt ondraaglijk lijdt kan tot op zekere hoogte ook worden vastgesteld als deze niet meer tot verbale communicatie in staat is. Zelfs van een dier kun je vaststellen of dat ondraaglijke pijnen lijdt.
Geeft de patiënt ook niet non-verbaal ondubbelzinnig aan ondraaglijk te lijden (en weten de artsen dat dit uitzichtloos is), dan past euthanasie, maar in alle andere gevallen dient het beginsel "in dubiis abstine" te prevaleren.
Nooit mag euthanasie slechts een praktisch probleem voor de omgeving oplossen.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.