Een indringendere toetsing van besluiten: wat vindt het bestuur?

Lees hier de scriptie Een indringendere toetsing van besluiten: wat vindt het bestuur? Een onderzoek naar de effecten van de intensivering van de rechterlijke toetsing op de besluitvormingspraktijk van Philippine de Bievre (Masterscriptie Staats- en bestuursrecht, Universiteit ­Leiden, begeleider: prof. mr. drs. Willemien den Ouden, beoordeling: 8,5)

Deze masterscriptie van Philippine de Bievre ziet op de effecten van een veelal toegejuichte ontwikkeling in het bestuursrecht: de tendens van de bestuursrechter om steeds vaker besluiten intensiever te toetsen.

Dit onderzoek belicht dit onderwerp vanuit de zijde van het bestuursorgaan waarbij wordt getracht een antwoord te geven op de volgende centrale vraag: welke effecten op de besluitvormingspraktijk hebben de ontwikkelingen in de intensivering van de rechterlijke toetsing van besluiten in het kader van de zwaardere eisen die daardoor aan de motivering van besluiten worden gesteld?
Het onderzoek spitst zich toe op een specifieke jurisprudentiewijziging die een uiting vormt van de beschreven ontwikkeling: de nieuwe benadering van artikel 4:84 Awb in het kader van artikel 13b van de Opiumwet.

Een jurisprudentieonderzoek en interviews met drie gemeenteambtenaren die betrokken zijn in de besluitvorming rondom woningsluitingen op grond van artikel 13b van de Opiumwet, leert dat de effecten op de besluitvorming van deze intensievere toetsing per gemeente zeer uiteenlopen. Het blijkt dat de Afdeling nog geen specifieke eisen stelt aan de wijze waarop bestuursorganen besluiten dienen te motiveren waardoor de rechtbanken de nieuwe lijn niet eenduidig toepassen. Bovendien verschilt het beleid en de besluitvormingsprocedure per gemeente, waardoor sommige gemeenten een indringendere toets makkelijker kunnen doorstaan dan anderen.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 13 juni 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.