Een gekocht paard zes maanden in de mond kijken?

Lees hier de scriptie 'De aankoop van een paard door een consument: mag men een gekocht paard wel gedurende zes maanden in de mond kijken?' van Ellen Braakman (Master Scriptie Open Universiteit, begeleider: mr. dr. G.J. Rijken, beoordeling: 9).

Wanneer kan een consument bij de aankoop van een paard met succes een beroep doen op het wettelijk vermoeden van artikel 7:18 lid 2 BW en wanneer verzet de aard van de zaak of de aard van het gebrek zich hiertegen?

Op die vraag bestaat in Nederland geen eenduidig antwoord. Rechters kijken vaak naar de wetsgeschiedenis en parlementaire stukken, terwijl het wetsartikel een Europese oorsprong heeft. Ellen Braakman heeft de bedoelingen van de Europese wetgever onderzocht. Daarna heeft zij onderzocht hoe de Nederlandse wetgever de richtlijnbepaling heeft geïmplementeerd en hoe de Nederlandse rechter deze uitlegt. Ter vergelijking heeft zij hetzelfde onderzoek gedaan in Duitsland en België.

De conclusie is dat een paard niet naar de aard van de zaak kan worden uitgezonderd van het wettelijk vermoeden. Niet alleen de Europese wetgever heeft dit zo bedoeld, maar ook de wetgevers en de rechters in Nederland, Duitsland en België zijn het hier over eens.

Over de invulling van de aard van het gebrek bestaat geen overeenstemming. Ik pleit ervoor om – aan de hand van voorbeelden – de gebreken op te delen in drie categorieën, te weten: feitelijke gebreken, karaktergebreken en gezondheidsgebreken. Karaktergebreken dienen naar hun aard uitgezonderd te worden van de toepassing van het wettelijk vermoeden. Feitelijke gebreken en gezondheidsgebreken zijn geen uitzonderingsgrond.

 

Bron afbeelding: Funky Tee

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 3 juli 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Paarden hebben benen en een hoofd, maar volgens mij nog steeds een bek en geen mond.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.