Dwang, verbod en grootse verwachtingen: over het falende Europese asielbeleid

April liet een spectaculaire daling zien van het aantal Syriërs dat in Nederland asiel vroeg: 101 tegen meer dan 5000 in oktober vorig jaar. Het lijkt erop dat de dichte grenzen in de Balkanlanden en het akkoord met Turkije over de terugname van asielzoekers de komst van Syrische vluchtelingen sterk hebben afgeremd. Is de vluchtelingen‘crisis’ opgelost?

Allerminst: de deal met Turkije is kwetsbaar en bovendien juridisch kwestieus. Belangrijker is dat het Europese asielbeleid heeft aangetoond slecht te functioneren. Het is nu vooral zaak de gemeenschappelijke asielregels crisisbestendig te maken. Daarvoor lijkt echter de politieke steun te ontbreken.

Lees hier het gehele artikel van Maarten den Heijer, Jorrit Rijpma & Thomas Spijkerboer zoals dat zal verschijnen in NJB 2016/1177, afl. 24.

 

Afbeelding: De Grieks-Macedonische grens bij Idomeni, 12 april 2016 © REUTERS / Alexandros Avramidis

Maarten den Heijer

Naam auteur: Maarten den Heijer
Geschreven op: 15 juni 2016

Universitair docent internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam.

Naam auteur: Thomas Spijkerboer
Geschreven op: 15 juni 2016

Hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Naam auteur: Jorrit Rijpma
Geschreven op: 15 juni 2016

Universitair hoofddocent Europees recht aan de Universiteit Leiden

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

matthijs schreef op :
een asielbeleid verschilt uiteraard sterk tussen het ene en andere land.maar om een intensieve samenwerking te blijven volhouden zal zeker heel problematisch blijven uiteraard gezien de verschillen tussen het een en andere beleid.echter ik vraag me heel vaak af in hoeverre er werkelijke serieuze maatregelen genomen kunnen worden er eenvormigheid ontbreekt binnen de beganen visies.daarnaast blijven alle culturele verschillen uiteraard voor andere problemen zorgen.het meest wezenlijke probleem is naar mijn mening dat er totaal geen voorspelbaarheid is ten opzichte van de aantallen en wanneer ze zullen opduiken.
Frits Jansen schreef op :
Wat heeft dit politieke verhaal te zoeken in het NJB als juridisch vakblad? Het recht is hier hooguit sluitstuk: het Vluchtelingenverdrag dat sommige politici p losse schroeven zetten, de deal met Turkije die misschien in strijd is met het recht maar toch werd gesloten. En dan is er nog de grondwettelijke verplichting van de Nederlandse regering de internationale rechtsorde te bevorderen, al is die niet afdwingbaar. Zou die verplichting geen reden zijn om veel meer aandacht te besteden aan de oorzaak van de asielzoekersstroom, en niet alleen aan de vraag waar we al die mensen laten?
Het lijkt me hoog tijd dat professionele diplomaten een houdbaar plan maken om het Midden-Oosten weer stabiel te maken. Aan politici kun je dat kennelijk niet verlaten.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.