Differentiatie in de amendementsprocedure

Lees hier de scriptie van Valérie Verschoor 'Nieuw leven in de amendementsprocedure van de Nederlandse Grondwet. Een onderzoek naar de vraag in hoeverre differentiatie in de amendementsprocedure van de Grondwet kan bijdragen aan verlevendiging van de Grondwet' (masterscriptie Staats- en bestuursrecht (Universiteit Leiden), beoordeling: 9, begeleider: prof. dr. Wim Voermans). 

De Nederlandse Grondwet zit op slot. In Nederland hebben er sinds 1983 geen grote wijzigingen plaatsgevonden en wordt de Grondwet langzaamaan een dode letter. Om de Grondwet nieuw leven in te blazen dient er dus iets veranderd te worden. Scholten stelt voor om alleen de kern in de Grondwet te laten en de rest onder te brengen in de gewone wet. Valérie Verschoor meent dat dit ook binnen de Grondwet zelf georganiseerd kan worden. Een oplossing die namelijk in 62% van de 192 grondwetten ter wereld is gevonden, is differentiatie in amendementsprocedures. Daarnaast blijkt, dat in 70,7% van de grondwetten waarin met differentiatie gewerkt wordt, grondrechten beter beschermd worden door een zwaardere wijzigingsprocedure. Haar voorstel is dan ook om de wijzigingsprocedure met grondrechten voor hoofdstuk 1 van de Grondwet te laten zoals deze nu is. Voor de overige artikelen stelt zij een lichtere wijzigingsprocedure voor, maar meent Verschoor dat deze wel in de Grondwet zelf moeten blijven. Voor de overige bepalingen stelt zij voor dat deze wel in twee lezingen aangenomen dienen te worden, maar met een absolute meerderheid in plaats van de huidige tweederdemeerderheid. Daarmee blijft het democratisch gehalte gewaarborgd, maar de procedure wordt toch flexibeler.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 19 oktober 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.