Dierenhoudverbod

Lees hier de scriptie Als een stok achter de deur niet beschermt tegen stokslagen, wat dan wel? Onderzoek naar huidige en toekomstige strafrechtelijke mogelijkheden inzake een dierenhoudverbod van Suzanne Merkx (masterscriptie Strafrecht Vrije Universiteit Amsterdam, begeleider: mr. S. Meijer, beoordeling: 8,5)

 

Onlangs heeft minister Van der Steur medegedeeld dat het thans toegepaste dierenhoudverbod niet in alle gevallen een passende sanctie is. Het huidige dierenhoudverbod – een verbod op het houden van dieren naar aanleiding van dierenmishandeling of -verwaarlozing – wordt bewerkstelligd in de vorm van een bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. In onderhavige scriptie van Suzanne Merkx wordt deze modaliteit nader onderzocht. Voorts wordt uiteengezet dat het eveneens mogelijk is een dierenhoudverbod als aanwijzing bij een strafbeschikking op te leggen. Uit de analyse van deze huidige mogelijkheden blijkt dat een nieuwe modaliteit noodzakelijk is. Ten eerste omdat – met het oog op de oplegging – de vereiste bereidwilligheid tot naleving door betrokkene problematisch is. Ten tweede houdt overtreding van het dierenhoudverbod bij deze modaliteiten niét in dat de aangetroffen dieren inbeslaggenomen kunnen worden. Tot slot vervalt in veel gevallen het dierenhoudverbod juist door overtreding ervan. In deze scriptie wordt naast de analyse van de huidige mogelijkheden tevens de invoering van een nieuwe modaliteit van een dierenhoudverbod besproken. Daartoe zijn twee mogelijkheden belicht: ten eerste een dierenhoudverbod in de vorm van een maatregel, waarbij het model van de vrijheidsbeperkende maatregel is gebruikt. Ten tweede de straf die de mogelijkheid biedt een persoon het recht dieren te houden te ontzeggen: de ontzetting. 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 4 mei 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.