De relativiteitsleer in het bestuursrecht

Lees hier de scriptie 'Tussen belang en beschermingsbereik.
Een onderzoek naar de toepassing van de relativiteitsleer in de bestuursrechtspraak' van Aart Gerde (masterscriptie Staats- en Bestuursrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, begeleider: mr. A.R.G. van Dijk-Barkmeijer, beoordeling: 8).

Deze scriptie van Aart Gerde beschrijft hoe de relativiteitsleer in het Nederlands bestuursrecht tot ontwikkeling is gekomen en bevat een analyse van 117 uitspraken over de periode januari 2011 t/m juni 2013 waarin een bestuursrechtelijk relativiteitsvereiste is toegepast. Centraal staat de vraag op welke wijze de bestuursrechtelijke relativiteitsleer, vervat in artikel 1.9 Chw (oud) en artikel 8:69a Awb, door de bestuursrechter wordt toegepast. Op grond van de aantallen variaties in de wijze waarop de bestuursrechter invulling geeft aan het belang van de aanlegger enerzijds en het beschermingsbereik van de norm waarop deze zich beroept  anderzijds – waartussen relativiteit het verband vormt – moet worden geconcludeerd dat de bestuursrechter zich in toenemende mate eerst uitspreekt over de vraag tot bescherming van welke belangen een norm in het algemeen strekt, alvorens te oordelen of de norm kennelijk niet strekt tot bescherming van het belang van de aanlegger in een gegeven zaak. Die tendens bevordert de vorming van vaste rechtspraak over het beschermingsbereik van diverse normen, maar doet tevens een impliciet beroep op de wetgever zich in wetsvoorstellen op bestuursrechtelijk terrein uitdrukkelijk uit te laten over het beschermingsbereik van de daarin vervatte normen.

 

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 6 december 2013

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Doenor Maaljoh schreef op :
Krampachtig lijken rechten-mensen hun vak als een exacte 'wetenschap' neer te willen zetten. Men gebruikt te pas en te onpas woorden uit de beta wetenschappen. Niets is minder waar, Rechten en economie zijn 'man-made' vakken en hebben weinig met de werklelijkheid te maken. Beta's lachen zich dood als een minister verklaart iets 'geconstateerd' te hebben of ons verzekerd dat ministers niet liegen.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.