De bestuurlijke lus

Lees hier de scriptie 'De bestuurlijke lus - Van toegevoegde waarde voor de finale beslechting van een geschil?' van Rosalie Klasen (Masterscriptie Staats- en bestuursrecht Radboud Universiteit Nijmegen, beoordeling: 8,5, begeleider: B. Kaya).

In deze scriptie vastaat de bestuurlijke lus centraal. De hoofdvraag luidt: ‘Wat is de toegevoegde waarde van de bestuurlijke lus ten opzichte van andere instrumenten om in het kader van art. 8:41a Awb het geschil finaal te beslechten?’ De bestuurlijke lus is in 2010 in de Awb opgenomen. De aanleiding hiervoor was de toegenomen aandacht voor een finale beslechting van een geschil. Vóór de invoering van deze bestuurlijke lus in de Awb werd al gebruik gemaakt van de informele bestuurlijke lus. Bovendien kende de Awb al andere instrumenten om een geschil finaal te beslechten, namelijk de mogelijkheid om een gebrek te passeren (art. 6:22 Awb), de  mogelijkheid om de rechtsgevolgen in stand te laten (art. 8:72 lid 3 sub a Awb) en de mogelijkheid om zelf in de zaak te voorzien (art. 8:72 lid 3 sub b Awb). In deze scriptie wordt de procedure tot toepassing van de bestuurlijke lus beschreven en worden de mogelijkheden genoemd die de rechter heeft na de toepassing van de bestuurlijke lus. Daarbij worden de voor- en nadelen beschreven van de toepassing van dit instrument. Hieruit blijkt dat de bestuurlijke lus van toegevoegde waarde is in de gevallen waarin de andere instrumenten niet (volledig) kunnen bijdragen aan de finale beslechting van een geschil.

 

Bron afbeelding: Nick in exsilio (Flickr.com)

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 31 januari 2014

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

a.zecha schreef op :
Indien juist begrepen effectueren toepassingen van de “bestuurlijke lus” door onze overheid in een grotere immuniteit van overheidshandelen ten aanzien van de rechten van individuele (modale) burgers.
De “finale beslechting” van een geschil met de overheid kan dan m.i. worden beschouwd als een eufemisme van een “wettelijke beslechting ten nadele van burgers”.
a.zecha

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.