Botsing en verzoening pandrecht en eigendomsvoorbehoud

Lees hier de scriptie 'De botsing en verzoening van het eigendomsvoorbehoud met het pandrecht - Over goede trouw van de pandhouder en het beschikken over voorwaardelijk eigendom' van Nico Bouwman (Masterscriptie Nederlands Recht Rijksuniversiteit Groningen, specialisaties: Privaatrecht en Strafrecht & Criminologie, begeleider: prof. mr. F.M.J. (Frank) Verstijlen en beoordeling: 8,5).

In deze scriptie komt de botsing tussen het eigendomsvoorbehoud en het pandrecht aan bod. Tevens is een oplossing gezocht voor deze botsing, die zowel voor de leverancier onder eigendomsvoorbehoud, pandhouder en pandgever bevredigend is.

Er ontstaat botsing tussen het eigendomsvoorbehoud en het pandrecht als de bank een pandrecht stelt te hebben op de zaken die door de leverancier onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd, terwijl nog niet is voldaan aan de opschortende voorwaarde tot betaling van de koopprijs. Artikel 3:238 BW kan de bank als pandhouder beschermen wanneer hij te goeder trouw is.

In de scriptie wordt betoogd dat banken een strengere benadering verdienen dan andere partijen. De bank zal dan als pandhouder niet snel te goede trouw zijn.

Het vestigen van een pandrecht op het voorwaardelijk eigendom kan voor zowel de pandhouder als de leverancier een uitweg bieden. De goederenrechtelijke aanspraak van de koper (voorwaardelijk eigendom) is zelfstandig overdraagbaar. Voor het vestigen van een pandrecht op het voorwaardelijk eigendom dient de pandgever meerdere wegen te bewandelen, wil hij zeker zijn van de levering. Een faillissement dat intreedt voordat de opschortende voorwaarde is vervuld, kan niet voorkomen dat er een volledig pandrecht ontstaat op de zaak ten gunste van de pandhouder.

Bron afbeelding: Aidan Jones

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 1 november 2013

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.