Beschermingsconstructies nader bezien

Lees hier de scriptie 'Beschermingsconstructies nader bezien. In hoeverre kunnen beschermingsconstructies dienstbaar zijn aan de langetermijnwaardecreatie, in het bijzonder wanneer het algemeen belang betrokken is bij de vennootschap?' van Eyup Cerci (masterscriptie Rechtsgeleerdheid, Ondernemingsrecht, Universiteit Leiden, begeleider: mr. T.C.A. Dijkhuizen, beoordeling: 8).

Het onderwerp beschermingsconstructies heeft in de juridische literatuur de nodige pennen in beweging gebracht. De aandacht voor beschermingsconstructies is vanuit juridisch oogpunt begrijpelijk. De mogelijkheden voor het bestuur van een beursvennootschap om zich te beschermen tegen een vijandige overname raakt immers de kern van het bestaan van de vennootschap. Opmerkelijk aan de positie van de aandeelhouders is dat zij constant als een koorddanser aan het balanceren zijn, waarbij het onderwerp beschermingsconstructies de flexibele stok vormt die dient om de balans te bewaren. Dit levert een positieve bijdrage aan het vennootschappelijk belang. Uit de recente ontwikkelingen, met name rond de beursgang van ABN Amro met certificaten, de voorgenomen overnamepoging van Bpost op Post NL en het geschil tussen Boskalis/Fugro blijkt voorts dat anno 2017 de visie op beschermingsconstructies ingrijpend is gewijzigd, omdat het behartigen van het algemeen belang steeds een grotere rol speelt. In lijn met deze ontwikkelingen stelt de herziene Nederlandse Corporate Governance Code dat het bestuur zich dient te richten op de langetermijnwaardecreatie van de vennootschap en daartoe de in aanmerking komende belangen van de stakeholders meeweegt. Derhalve doet de vraag zich voor in hoeverre beschermingsconstructies dienstbaar zijn aan de langetermijnwaardecreatie, in het bijzonder wanneer het algemeen belang betrokken is bij de vennootschap. Eyup Cerci beargumenteert dat de langetermijnwaardecreatie zal bijdragen aan een evenwichtige besluitvorming en de invulling van het vennootschappelijk belang onverlet zal laten. Bovendien zal het het opwerpen van een beschermingswal eerder rechtvaardigen, wat uiteindelijk weer een bijdragen zal leveren aan het vennootschappelijk belang. Het effect daarvan is groter bij vennootschappen die een algemeen belang vertegenwoordigen, omdat deze belangen de hele maatschappij of een omvangrijk gedeelte van de maatschappij aangaan. Genoeg reden voor het vennootschappelijk belang dus om zege te vieren.

 

Bron afbeelding: SSG Robert Stewart

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 13 juli 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.