Beklag na politiegeweld

Lees hier de scriptie De beklagprocedure van artikel 12 Sv bij het niet vervolgen van politiegeweld door het Openbaar Ministerie van Mattanja Glismeijer (Masterscriptie Strafrecht - Universiteit Utrecht, begeleider prof. dr. M.M. Boone, beoordeling: 9)

In deze scriptie wordt onderzocht of de rechterlijke toets in de beklagprocedure van artikel 12 Sv voldoet aan de nationale en Europese regelgeving ten aanzien van de vervolgingsbeslissing in zaken van politiegeweld.

Allereerst wordt het juridisch kader voor politiegeweld geschetst. Vervolgens wordt ingegaan op de vervolgingsbevoegdheid van het Openbaar Ministerie. Aan de hand van literatuur- en jurisprudentieonderzoek zijn de specifieke eisen aan de vervolgingsbeslissing in zaken van politiegeweld gedefinieerd. Deze eisen worden neergelegd in een toetsingskader voor de beoordeling van het beklag. Door middel van de analyse van twaalf beschikkingen in zaken van politiegeweld wordt gekeken hoe verschillende beklagkamers bij verschillende gerechtshoven de vervolgingsbeslissing toetsen. Omdat er tussen 2012 en 2015 zes beschikkingen in zaken van ernstig politiegeweld met ernstig of fataal letsel zijn gepubliceerd op rechtspraak.nl, zijn er uit deze periode eveneens zes beschikkingen met betrekking tot licht politiegeweld gebruikt. De helft van de beschikkingen heeft betrekking op ernstig politiegeweld met ernstig tot fataal letsel als gevolg, terwijl de andere helft betrekking heeft op politiegeweld met geen tot gering letsel als gevolg.

Uit de analyse van de beschikkingen volgt dat het beklag in de praktijk niet altijd volgens dit toetsingskader wordt beoordeeld. Het zou de duidelijkheid van de beschikkingen ten goede komen als de beklagkamers een werkwijze conform het toetsingskader hanteren. Dit is belangrijk, omdat inzichtelijkheid in de rechterlijke toets ook van belang is voor de waarborgfunctie van de beklagprocedure. Inzichtelijke beschikkingen leggen de beslissing uit aan de belanghebbenden en de samenleving, waardoor zij bijdragen aan het vertrouwen van de samenleving in een integere overheid. Met name in gevallen van fataal politiegeweld waarin het meest omvattende recht – het recht op leven – is geschonden valt er namelijk nogal wat uit te leggen ingeval niet alsnog tot vervolging wordt overgegaan.

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 27 januari 2016

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Dit is belangrijk want helaas weet ik uit ervaring dat de politie zelfs bij lichte vergrijpen soms ongenadig gewelddadig ingrijpt.

Zo zijn handboeien bedoeld om iemand te belemmeren in zijn bewegingen, maar het model dat in zwang is heeft scherpe metalen randen en wordt soms zo strak aangedraaid dat de verdachte het uitschreeuwt van de pijn en blijvend (zenuw-)letsel niet denkbeeldig is. Effectief is het wel: de verdachte wordt zo mak als een lammetje. Maar als effectiviteit het enige criterium is dan kan een verdachte beter meteen worden doidgeschoten.

De voortekenen zijn niet gunstig.zeker nu alle agenten hun nette blauwe uniformen hebben verruild voor zwart met gele gevechtspakken.

Het is trouwens al jaren geleden dat ik na een.minimale overtreding (fietsen op de stoep) helemaal in elkaar wrrd geslagen door de politie, zo erg dat ik naar de dokter moest om te kijken of ik niet een voetbeentje had gebroken. Zelfs toen ik smeekte mee naar het bureau te mogen gingen ze doir. Heel beheerst trouwens, want toen ik zei dat mijn linkerbeen verzwakt is door meerdere beenbreuken ontzagen ze dat.
Bij navraag verklaarde de politie later schaamteloos dat ik in een slechte buurt was verdwaald en de politie vooral aan de omstanders wilde laten zien dat er met haar niet te spotten valt.
.

DARK WATERS: een advocaat neemt het op tegen een groot, vervuilend chemiebedrijf

AfbeeldingNJB mag twee vrijkaarten weggeven voor de film Dark waters (vanaf 23 januari in het filmhuis). 

’Het waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocaten kantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemieconcern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht.’’

Mail ons voor vrijkaarten

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 



Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.