Aansprakelijkheid Italië voor mensenrechtenschendingen van door Libië onderschepte migranten

Lees hier de scriptie De aansprakelijkheid van Italië onder internationaal recht voor mensenrechtenschendingen van migranten die door de Libische kustwacht zijn onderschept en teruggebracht naar Libië met Italiaanse steun van Maarten Kos (masterscriptie International Migration and Refugee Law, Vrije Universiteit Amsterdam, beoordeling: 9, begeleider: prof. mr. Thomas Spijkerboer)

Deze scriptie van Maarten Kos onderzoekt in hoeverre Italië aansprakelijk kan worden gesteld onder internationaal recht voor mensenrechtenschendingen van migranten die door de Libische kustwacht zijn onderschept en teruggebracht naar Libië op grond van Italiaanse steun hierbij.

Het eerste hoofdstuk beschrijft de concrete maatregelen die Italië heeft genomen ter ondersteuning van de Libische kustwacht, waarmee het deze in staat heeft gesteld aanzienlijk meer migranten te onderscheppen en terug te brengen naar Libië.

Het tweede hoofdstuk toont aan hoe deze migranten worden onderworpen aan mensenrechtenschendingen door Libië als gevolg van gewelddadig en roekeloos gedrag van de Libische kustwacht en de slechte behandeling in Libische detentiecentra waar ze naartoe worden overgebracht.

Gebaseerd op deze bevindingen analyseert het laatste hoofdstuk in hoeverre deze kunnen leiden tot de aansprakelijkheid van Italië onder internationaal recht op basis van de ontwerpartikelen inzake staatsaansprakelijkheid en mensenrechtenverdragen.

De conclusie die hieruit volgt is dat Italië aansprakelijk kan worden gesteld op basis van deze ontwerpartikelen (op grond van artikel 16), maar alleen door staten. Migranten, welke kunnen worden beschouwd als de werkelijke slachtoffers en degenen met een belang bij het aansprakelijk stellen van Italië, kunnen dit mogelijk doen op basis van mensenrechtenverdragen, hoewel het onduidelijke rechtsmachtvereiste hierbij problematisch zou kunnen zijn.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 22 januari 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.