Na eeuwenlange vervolging, uitroeiing en een afwezigheid van 150 jaar is de wolf in Nederland terug van weggeweest. Goed nieuws voor de biodiversiteit, en een succesverhaal van het (Europese) natuurbeschermingsrecht. Opnieuw samenleven met dit roofdier gaat echter niet vanzelf en de terugkeer van de wolf houdt, net als elders in Europa, ook in Nederland de gemoederen bezig. Schade aan vee, zorgen over de menselijke veiligheid, en de wettelijke bescherming van de wolf spelen in dit verband een hoofdrol.
Juridische vragen rijzen over de aanpak van ‘probleemsituaties’, de aanwijzing van Natura 2000-gebieden voor wolven en het centrale criterium van de gunstige staat van instandhouding. De Nederlandse rechter heeft zich inmiddels over meerdere ‘wolvenzaken’ gebogen. Ook is in Europa een proces in gang gezet naar versoepeling van de beschermde status van de wolf, wat de vraag oproept naar de precieze gevolgen daarvan.
Tijdens deze middag, georganiseerd door de Vereniging voor Milieurecht (VMR) informeren vier deskundigen u over de feitelijke situatie rond de wolf in Nederland, en over ontwikkelingen in de Europese en Nederlandse juridische kaders ten aanzien van de bescherming van Canis lupus.
U hoort tijdens deze middag:
- Hugh Jansman, Wageningen
Universiteit - Arie Trouwborst, Tilburg University
- Bondine Kloostra, Prakken d’Oliveira
- Luuk Boerema, Bestia et Lex.