Tijdens deze middag vindt een lezing plaats van het bekroonde en controversiële toneelstuk ‘Finist de prachtvalk’, waarvan de makers sinds vorig jaar gevangen zitten. Zij werden beschuldigd van het verheerlijken van de Islamitische Staat en het goedpraten van terrorisme, omdat hun toneelstuk de perspectieven van Russische IS-vrouwen laat zien.

In hun voorstelling combineren regisseuse Zhenya Berkovich en scenarioschrijver Svetlana Petriichuks de verhalen van honderden echte Russische IS-bruiden met een klassiek Russisch sprookje. Het vertelt over vrouwen die zich tot de Islam bekeerden, lange afstandsrelaties begonnen met geradicaliseerde moslims en naar Syrië afreisden. Deze IS-bruiden werden bij hun terugkeer naar Rusland veroordeeld en gevangengezet voor terrorisme.

Drie jaar na de première, nadat de makers zich hadden uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne, werden Berkovich en Petriichuks gearresteerd om de inhoud van hun stuk. Er is zeven jaar cel tegen hen geëist.

Tijdens deze middag, georganiseerd door de Balie, is deze toneellezing te zien in de nieuwe Nederlandse vertaling van Nina Targan Mouravi en volgt er een nagesprek.