VAR jaarvergadering

Op vrijdag 24 mei vindt in Utrecht de VAR Jaarvergadering 2019 plaats. Daar zullen vier preadviezen worden besproken onder de overkoepelende titel ‘De toekomst van de formele rechtskracht’.

  • Het eerste preadvies van prof. Jaap Polak is getiteld ‘De toekomst van de formele rechtskracht; een inleidende beschouwing’. Hij bespreekt daarin het omstreden leerstuk van de formele rechtskracht in hoofdlijnen op twee deelgebieden, te weten de formele rechtskracht van besluiten en de competentie van de burgerlijke rechter en de formele rechtskracht in ketenbesluitvorming.
  • Het tweede preadvies is geschreven door dr. Thomas Sanders. Hij verdiept de bespreking van de leer van de formele rechtskracht in ketenbesluitvorming onder de titel ‘Liever rechtszekerheid dan rechtvaardigheid?’.
  • In het derde preadvies, getiteld ‘Een andere kijk op de formele rechtskracht’ biedt dr. Bart Roozendaal het rechtsvergelijkende perspectief. Het is bepaald opvallend te noemen dat het beginsel van de formele rechtskracht onbekend is in andere Europese landen. Roozendaal onderzoekt hoe de Duitse rechter omgaat met onderwerpen als de deskundigheid van de bestuursrechter, het concordantiebeginsel en de rechtszekerheid, zonder daarbij de leer van de formele rechtskracht te gebruiken.
  • En last but not least is daar het preadvies van dr. Marcelle Reneman over ‘Unierechtelijke grenzen aan de formele rechtskracht’. Zij gaat in op de vraag in hoeverre het Unierecht de procedurele autonomie van Nederland beperkt bij toepassing van de leer van de formele rechtskracht en de sterk daarmee samenhangende kracht van gewijsde.

Datum:

24 mei 2019 vanaf 09:45 tot 17:00

Locatie:

Jaarbeurs, Mission zaal

Kosten:

Aanmelden

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.