Universiteit Leiden organiseert in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid een congres over de uitkomsten van een nieuw belangrijk onderzoek naar de jeugdbescherming in Nederland. De afgelopen twee jaar hebben onderzoekers van de afdeling Jeugdrecht en de afdeling Pedagogische Wetenschappen in opdracht van het WODC onderzoek gedaan naar de wijze waarop er gewerkt wordt aan terugplaatsing nadat een kind met een kinderbeschermingsmaatregel uit huis is geplaatst. De bevindingen van het onderzoek geven een interessant inzicht in de praktijk van uithuisplaatsing en (het werken aan) hereniging van kinderen en hun ouder(s). Ook komen uit het rapport belangrijke aanknopingspunten naar voren voor verbetering, zodat deze groep kwetsbare kinderen en hun ouders nog beter geholpen kunnen worden.

Tijdens het congres staan de bevindingen en aanbevelingen uit het onderzoek centraal en wordt daar vanuit verschillende perspectieven op gereflecteerd.

De ochtend bestaat uit een plenair gedeelte waarin de onderzoekers een toelichting geven op de belangrijkste bevindingen en waarin prof. dr. A. Goemans, sinds 2024 bijzonder hoogleraar Jeugdhulp en jeugdbescherming, reflecteert op het onderzoek en uithuisplaatsingen in het algemeen. Ook zal er vanuit verschillende perspectieven (ervaringsdeskundigen, jeugdbescherming, rechterlijke macht, Raad voor de Kinderbescherming, advocatuur) gereflecteerd worden op het onderzoek.

In de middag worden twee workshop­rondes aangeboden, met zowel juridische als pedagogische aspecten. De workshops worden verzorgd door een breed scala aan experts en ervaringsdeskundigen.