Symposium Medicijngebruik, agressie en juridische verantwoordelijkheid

In rechtszaken wordt steeds vaker beargumenteerd dat er mogelijk een verband bestaat tussen psychiatrische ontregelingen, agressie en het gebruik van psychofarmaca. Het gaat dan bijvoorbeeld om geweldsdelicten die mede door antidepressiva zouden zijn veroorzaakt.

Het verband tussen medicatiegebruik en gewelddadig gedrag is bijzonder controversieel en doet tal van vragen rijzen op het snijvlak van geneeskunde, forensische psychiatrie, medisch- en strafrecht.

Tijdens dit symposium, georganiseerd door Maastricht University, zullen met name de volgende vragen worden besproken. Bij welke medicatie en onder welke omstandigheden is er een verhoogd risico op agressie en delictgedrag, en wat zijn daarbij de farmacologische mechanismen? Is de miskenning van de aanwezigheid van een psychose en het daardoor achterwege blijven van antipsychotica niet een belangrijke oorzaak van disruptief c.q delictgedrag binnen de psychiatrie? Wat zijn de juridische gevolgen van een mogelijk verband tussen medicatiegebruik en geweldsdelicten? Welk oordeel moet dan bijvoorbeeld over culpa in causa en de (gradatie van) ontoerekeningsvatbaarheid worden gegeven? Is een schadeclaim mogelijk wanneer ernstige klachten zijn ontwikkeld door het gebruik van antidepressiva? Wat is de juridische verantwoordelijkheid van artsen en andere zorgverleners?

Datum:

10 mei 2019 vanaf 09:30 tot 18:30

Locatie:

Universiteit van Maastreicht
Bouillonstraat 1-3
Maastricht

Kosten:

Aanmelden

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.