Reproductieve rechtvaardigheid is een Zwart feministische term die wereldwijd steeds meer aandacht krijgt binnen zowel activisme als onderzoek. In Nederland is de term nog relatief onbekend. Wereldwijd worden we op dit moment geconfronteerd met reproductief onrecht: met de criminalisering van abortus, hogere moeder- en kind sterftecijfers voor mensen van kleur, en toenemend bewijs voor de structurele aard van obstetrisch geweld en racisme. De investeringen die we doen in vruchtbaarheid en voortplanting zijn ongelijk, afhankelijk van verschillende bevolkingsgroepen wereldwijd, met name in (post)koloniale contexten. De term reproductieve rechtvaardigheid probeert al deze verschillende facetten van onrecht in relatie tot vruchtbaarheid samen te nemen. Tijdens deze avond zal een divers panel van academici en verloskundigen het concept van reproductieve rechtvaardigheid introduceren en bespreken, wat er op het spel staat en wat we hiervan kunnen leren.
Reproductieve rechtvaardigheid betreft de strijd voor het recht: 1) om een kind te krijgen; 2) om geen kind te krijgen; en 3) om kinderen te krijgen in veilige en waardige omgevingen. Samen worden deze drie pijlers besproken in relatie tot obstetrisch geweld, obstetrisch racisme, Zwart moederschap, reproductieve technologieën, reproductie in koloniale contexten, specifiek Palestina, en abortus. Door de drie pijlers met elkaar te verbinden, wordt gereflecteerd op hoe deze specifieke vormen van onderdrukking samen een staat van reproductieve onrechtvaardigheid vormen.

Sprekers:
· Rodante van der Waal is vroedvrouw in Amsterdam en doet promotieonderzoek in de filosofie naar reproductieve rechtvaardigheid en obstetrisch geweld.
· Bahareh Goodarzi is verloskundige, docent aan de Academie Verloskunde Amsterdam/Inholland en assistant professor bij de afdeling Verloskundige Wetenschap Amsterdam UMC. Goodarzi doet onderzoek naar discriminatie en rechtvaardigheid in de geboortezorg.
· Siggie Vertommen werkt als gender onderzoekster en docente aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Gent. Ze doet feministisch onderzoek naar de globale politiek rond (medisch begeleide) reproductie, van Israël/Palestina tot Georgië en België.