Tien jaar na MH17, waarbij onder meer de ‘diplomatieke’ activist en geliefd Amsterdammer Pim de Kuijer omkwam, organiseert de Pim de Kuijerlezing een lezing met activiste Sasha Volgina.

De in Sint-Petersburg geboren Sasha gebruikt eind jaren ’90, net als veel andere Russische jongeren in die tijd, heroïne en loopt daardoor in het jaar 2000 hiv op. In een land waar hiv liever wordt verzwegen, begint ze met haar strijd voor erkenning van hiv-lotgenoten en voor lotgenoten binnen de LHBTI+ gemeenschap.

Haar activisme leidt tot politieke vervolging in Rusland en is voor haar aanleiding om in 2013 naar Kyiv, Oekraïne te verhuizen, waar ze haar werk voor hiv-positieve personen voortzet. Ze zou net als Pim de Kuijer deelnemen aan de internationale AIDS-conferentie in Australië, maar mist haar vlucht in 2014 en ontsnapt daardoor ternauwernood aan de noodlottige MH17-vlucht. Inmiddels woont Sasha in Amsterdam en werkt ze voor GNP+, een internationale organisatie die strijdt tegen HIV-gerelateerde stigmatisering en discriminatie.