Burgemeesters vervullen een cruciale rol in het beschermen van de democratische rechtsstaat, maar staan onder druk. Als Femke Halsema het demonstratierecht verdedigt, wordt ze het land uit gewenst door Geert Wilders. Burgemeesters die georganiseerde criminaliteit aanpakken, worden massaal bedreigd. En burgemeesters die zich hardmaken voor de integriteit van het gemeentebestuur, lopen het risico te worden weggestuurd door de gemeenteraad.
Hoe houd je onder die omstandigheden als burgemeester je rug recht en blijf je het goede doen? Hoe blijf je voldoende onafhankelijk en zorg je dat je niet zwicht voor politieke of maatschappelijke druk? Welke ondersteuning hebben burgemeesters daarbij nodig? Wat is de rol van gemeenteraadsleden, wethouders, commissarissen van de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken hierin? Over die vragen organiseren prof. Frank Hendriks en dr. Niels Karsten op dinsdagmiddag 17 december een symposium.
- Burgemeester Huri Sahin (gemeente Rijswijk) spreekt over ‘Het gezag van de burgemeester in roerige tijden’
- Hans Vollaard (Universiteit Utrecht) legt ‘De burgemeester langs de lat van de democratische rechtsstaat’.
- Burgemeester Laurens de Graaf (gemeente Lopik) gaat in gesprek over ‘boven de partijen staan’.
- Zahra Runderkamp (Universiteit van Amsterdam) & Simon Otjes
(Universiteit Leiden) geven een sneakpreview van de resultaten van hun onderzoek naar het dalend aantal sollicitanten voor burgemeestersvacatures.
- Hilde Westera (Nederlands Genootschap van Burgemeesters) en Niels - Karsten (Tilburg University) presenteren een essay over het belang van de onafhankelijke positie van de burgemeester.
- Frank Hendriks leidt een panelgesprek over wat er nodig is om de burgemeester ‘in positie’ te houden.