NJCM- seminar Kinderrechten & klimaat

Ieder jaar sterven wereldwijd drie miljoen kinderen aan klimaat gerelateerde ziektes, zoals luchtweginfecties. Het aantal natuurrampen neemt daarbij steeds toe. Het welzijn en de rechten van kinderen staan hierdoor onder druk.

De jeugd van tegenwoordig blijft niet langer afwachten tot volwassenen er iets aan doen. Steeds meer kinderen vragen zelf om aandacht voor het klimaat en een schoon milieu. Dat doen ze door te demonstreren, toespraken te houden of deelname in het publieke debat, maar onlangs ook met een officiële klacht bij het VN-Kinderrechtencomité. De jongeren die de klacht indienden stellen dat overheden te weinig doen om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en dat hun kinderrechten hierdoor worden geschonden.

Tijdens het seminar wordt met deskundigen en het publiek onder andere ingegaan op de impact van de klimaat-crisis op kinderrechten, de vraag in hoeverre kinderen ‘klimaatrechten’ hebben en de kans van slagen van de klimaatklacht bij het VN-Kinderrechtencomité.

Sprekers: prof. mr. Jaap Doek, oud-voorzitter VN-Kinderrechtencomité en emeritus hoogleraar familie- en jeugdrecht, VU Amsterdam en dr. Margaretha Wewerinke-Singh, universitair docent mensenrechten en klimaat, Universiteit Leiden. 

Datum:

6 februari 2020 vanaf 18:30 tot 20:30

Locatie:

Campus Den Haag, locatie Wijnhaven, zaal 3.46
Turfmarkt 99
Den Haag

Kosten:

DARK WATERS: een advocaat neemt het op tegen een groot, vervuilend chemiebedrijf

AfbeeldingNJB mag twee vrijkaarten weggeven voor de film Dark waters (vanaf 23 januari in het filmhuis). 

’Het waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocaten kantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemieconcern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht.’’

Mail ons voor vrijkaarten

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.