Studium Generale (Universiteit Utrecht), organiseert in samenwerking met het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen een drietal bijeenkomsten rondom het onderwerp ‘Nederland drugsland’.
De eerste bijeenkomst op 29 maart heeft als thema ‘Drugsgeweld: is een keiharde aanpak de oplossing?’ Liquidaties, vergismoorden, ontvoeringen, beschietingen en brandstichting. Nederlandse drugscriminelen deinzen niet terug voor geweld en intimidatie. Zijn dit excessen of het nieuwe normaal? Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En gaat de aanpak van de politie helpen? Met o.a. criminoloog. dr. Damián Zaitch (UU) en bestuurskundige prof. Pieter Tops (LEI & Politieacademie).
De bijeenkomst op 19 april heeft als thema ‘De rol van de drugsgebruiker: zonder vraag geen aanbod? Of je nu af en toe een pilletje slikt of regelmatig een lijntje coke snuift. Volgens politie en overheid zijn gebruikers medeverantwoordelijk voor het drugsgeweld. Klopt dit? Hoe realistisch is het om van consumenten te verwachten dat ze stoppen met gebruiken? En wat als we alle drugs zouden legaliseren? Met o.a. historicus dr. Stephen Snelders (UU) en Machteld Busz (directeur stichting Mainline).
Het onderwerp van de laatste bijeenkomst op 24 mei is ‘Hoe onderwereld en bovenwereld verstrengeld raken’. Drugshandel levert bakken met geld op. Maar de tijd dat criminelen met een tas vol cash bij de bank konden aankomen, is voorbij. Dus gaan ze op zoek naar accountants, makelaars en advocaten die kunnen helpen met witwassen. Neemt de corruptie in Nederland toe? En pak je de grote jongens door het geld te volgen? Met o.a. econoom dr. Joras Ferwerda (UU)